header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Poslanci projednali petice proti raketám

Na středeční první řádné pracovní schůzce petičního výboru Sněmovny se poslanci zabývali dvěma peticemi, ke kterým v poslední době přišlo nejvíce stanovisek občanů. Jde o petici protestující proti dopadům silničního zákona a nejpočetněji zastoupená petice proti umístění americké raketové základny v České republice. Byly projednány za účasti zástupců organizátorů petic, přizváni byli příslušní resortní ministři, případně přišli jejich náměstci. Svá stanoviska k možnému umístění základny či radaru USA v České republice přišel vysvětlit ministr obrany Jiří Šedivý, ministr zahraničí Alexandr Vondra je mimo republiku, takže ho zastoupil náměstek.

Zástupci KSM tam předali další petiční archy (dva balíky byly odevzdány začátkem srpna a září) zhruba s 19 tisíci podpisy občanů. Komunistický svaz mládeže zahájil petiční akci před začátkem prázdnin, poté se aktivně zapojil i do vznikající iniciativy Ne základnám. Celkem už jsme posbírali na 32 tisíc podpisů a v akci pokračujeme dál, řekl Štefek. Od projednávání ve výboru očekává především více informací pro veřejnost. Neočekáváme, že přesvědčíme zástupce ministerstev, protože kopou za někoho jiného, prohlásil Štefek. Slibuje si však, že projednávání zaznamenají média a informují o něm občany.

Petiční akce KSM pokračuje

Například v pátek 29. září odpůrci základny mohou připojit své podpisy od půl čtvrté odpoledne na Masarykově náměstí v Brně. V sobotu 30. září spolupořádají mladí komunisté mírový pochod proti základnám z Přerova do tábora Čekyně - start je v 8.30, Palackého 8. Komunistický svaz mládeže spolupracuje na petičních akcích nejen s KSČM, ale také například s občanským sdružením Vojáci proti válce. K odpůrcům základny se řadí také autoři iniciativy Ne základnám. Jejím cílem je nenásilnou formou bojovat proti umístění základny v ČR. Sdružuje přes dvě desítky organizací, například Humanistické hnutí, Mezinárodní mírové hnutí, Centrum kultur nebo Komunitu pro lidský rozvoj.

Proti americkým základnám jsou komunisté a sociální demokraté. Nepřipouštějí, že by o případném umístění americké techniky v ČR, pokud nás o to Američané požádají, mohl rozhodnout pouze parlament. Požadují jednorázové referendum. Poslanecký návrh ústavního zákona připravený jejich zástupci už leží ve Sněmovně.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .