header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rozhodné NE základnám

Proti záměrům USA postavit na území ČR protiraketovou základnu se v pondělí 21. 8. v podvečer uskutečnila na pražském náměstí Míru demonstrace, kterou zorganizovala Iniciativa »Ne základnám. Předcházel jí protestní pochod z Václavského náměstí. Základna má byt součásti systému Národní raketové obrany Spojených států (NMD), sehrávajícím významnou úlohu ve vojenské a politické strategii USA.

Účastníci protestu důrazně poukazovali na to, že protiraketové základny USA vyvolávají mezinárodní napětí a spirálu zbrojeni a že systém NMD nebude na ochranu ČR. Naopak ČR může jen vystavit nebezpečí. Značné znepokojení pak vyjádřili k tomu, že více než tři roky se bez vědomí obyvatel ČR jednalo o umístění systému NMD na území ČR.
Není myslitelné, aby demokratický stát přijal tak závažné rozhodnutí. Tím je myšleno vybudování protiraketové základny jiného státu na vlastním území, bez vypsáni referenda. Připomněli také, že 83 procent Čechů říká NE ZÁKLADNÁM!
Velký zájem vystoupit na demonstraci odpůrců americké základny měl senátor Jaromír Štětina. Jak sám organizátorům napsal, je »zastáncem umístění této základny v ČR« a chtěl demonstrovat »proti srovnávání okupace naší země Sovětskou armádou či dokonce německou armádou s možnostmi přítomnosti amerických specialistů na uvažované základně«, což je podle pana senátora přímým falšováním historických faktů. Co se však panu Štětinovi nelíbilo ze všeho nejvíc, byla skutečnost, že »jedním ze spolupořadatelů demonstrace je i Komunistický svaz mládeže. Je smutné, že se odpůrci zbraní a násilí spojují s extremisty, jejichž program je přeplněn výzvami k revolučnímu násilí,« neopomněl dodat známý »demokrat« a komunistobijce.
Humanistické hnutí ústy svého představitele Jana Bednáře odmítlo, aby senátor Štětina na této demonstraci proti americké raketové základně vystupoval. »Nebylo by to vhodné,« sdělil mu jednoznačně a krátce v telefonickém rozhovoru Jan Bednář.

Nesouhlas veřejnosti se zamýšleným umístěním americké základny však ani pondělní demonstrací nekončí. Již včera například organizoval Komunistický svaz mládeže další veřejnou petiční akci proti americkým protiraketovým základnám v ČR, která následovala po úspěšné obdobné akci v pátek v Prostějově. Od 10 do 16 hodin mohli občané v Přerově na Palackého ulici (před číslem 8) připojit svůj podpis. Celkový počet podpisů pod petici se blíží již 7000. Prvních 2000 bylo dodáno Poslanecké sněmovně. Petici zahájil Komunistický svaz mládeže před začátkem prázdnin, poté se zapojil do vznikající iniciativy Ne základnám. Připravuje se protestní jízda s peticemi okolo míst základen a také akce světlem proti tmě - svíčkový protest v Praze.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .