header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Žádné rakety nejsou mírové

Ne základnám v České republice. Žádné rakety nejsou mírové. Nenásilí je zbraň silných. Bratr Cyril chce vést masy - s USA na věčné časy. 83 procenta proti základnám v ČR. Už nikdyo  nás bez nás! Chceme referendum! Pod těmito transparenty se včera kolem patnácté hodiny shromáždilo na Můstku v dolní části Václavského náměstí několik stovek lidí, protestujících proti zamýšlené výstavbě raketové základny Spojených států amerických na území ČR. Akci uspořádala občanská iniciativa NE ZÁKLADNÁM.

Mezi odpůrci základny byli také zástupci Komunistického svazu mládeže a předsedkyně Pražské rady KSČM Marta Semelová. Kdysi tady u nás byl jeden pán, co nás přesvědčoval o humanitárním bombardování Jugoslávie. Teď jsou tady další páni, kteří nás přesvědčují o humanitárních raketách, které ale ohrožují bezpečnost České republiky a my se proti tomu musíme postavit, řekla Haló novinám Semelová. Jak řekl Jan Májíček, aktivista zmíněné občanské iniciativy, protestem chtějí dosáhnout vypsání referenda k případnému umístění americké protiraketové základny u nás. Naše kampaň bude vrcholit příští týden demonstrací v Praze na náměstí Míru o půl šesté. Žádáme referendum právě proto, aby o tak závažné otázce mohli rozhodnout všichni občané. Americká strana aplikuje agresivní zahraniční politiku, jejímž výsledkem je občanská válka v Iráku. Proto by bylo nevhodné zařadit se do tohoto bloku. Posilování vojenské dominance USA vede jenom k dalšímu kolu zbrojení a potencionálně ohrožuje budoucnost lidstva. Iniciativa Ne základnám již sebrala za krátkou dobu na 1000 podpisů na petici. Mírová kampaň však nemá končit 21. srpna na Mírovém náměstí, ale má pokračovat i v září.

Na Můstku mezi demonstrujícími občany se také objevil mírový posel z Londýna - třiatřicetiletý Američan Matthew Hahn, žijící ve Velké Británii. Tento protiválečně naladěný člověk sem přijel na kole s duhovou vlajkou, symbolizující mírové tužby lidstva.

Víme, že základna USA by sloužila k obraně USA, nikoliv k obraně Evropy, nikoliv k obraně České republiky, prohlásil Ing. Jan Tamáš, tiskový mluvčí iniciativy Ne základnám. Umístěním raketové základny na území ČR se zapojíme do americké zahraniční politiky. Zapojíme se do boje proti terorismu, do války v Iráku a v Afghánistánu, a nebudeme mít možnost ovlivňovat tuto zahraniční politiku a ovlivňovat, jakým směrem budou tyto rakety namířeny, zda ponesou hlavice či ne, zda budou obranné nebo útočné. Demonstranti pak vyrazili z Můstku na pochod k náměstí Míru s maketou rakety na ramenou.


Jan JELÍNEK, HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .