header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Izraelský blitzkrieg uvízl na odhodlání hnutí odporu

Nehledě na zdrcující sílu izraelského útoku proti Libanonu, nehledě na násilí, barbarskou brutalitu a masakry drží libanonské hnutí odporu své pozice. Blitzkrieg naplánovaný pány v Tel Avivu byl zastaven na nevysokých kopcích Morun Ras a zabředl v ulicích Bint Džbajlu - bitvu o něj označili navrátivší se izraelští vojáci jako peklo na zemi . Izraelské tanky, které v roce 1982 překročily při předcházejícím vpádu do Libanonu řeku Litani do 48 hodin, měří svůj postup na metry. Frustrované invazní síly pokryly silnice a městečka Libanonu stovkami ohořelých a roztrhaných těl žen, dětí a starých lidí, zabily či zajaly ovšem velmi málo bojovníků hnutí odporu.

Dodnes zavraždily izraelské síly na 1000 libanonských civilistů, 3200 zranily a 1 000 000 Libanonců vyhnaly z jejich domovů. Zničily nemocnice, mosty, silnice, elektrárny, vodárny, podniky na výrobu potravin. Izrael přeměnil Libanon v trosky. Svět je svědkem nejen zločinů ohromné vojenské izraelské mašinérie, ale i celosvětové sionistické propagandy usilující o vymývání mozků a o záměnu kata za oběť a oběti za kata, příčiny za následek a naopak.

Cílem agrese je zabránit boji za práva a svobodu

Jedním z cílů tohoto bezmezného barbarství státu Izrael je úsilí o rozbití ducha odporu napadených, okupovaných a vražděných: dát jim lekci, která by zlomila v libanonské, ale i palestinské společnosti vůli k boji za svobodu, za svá práva a za svoji důstojnost. Cílem těchto masakrů a ničení nejsou pouze bojovníci a struktury hnutí odporu, cílem je rovněž vnést strach a zlomit ducha odporu v napadené společnosti. Jestliže je v politické vědě definován terorismus jako nekonvenční válka, jejíž cílovou skupinou není pouze ozbrojený protivník, nýbrž i jiné skupiny obyvatelstva, jež mají být tímto způsobem záměrně uváděny do stavu pacifikující hrůzy, pak je agrese státu Izrael v Libanonu jedním velkým teroristickým zločinem. Je ovšem zjevné, že se Izraeli tyto záměry na pacifikaci hrůzou nedaří naplňovat.

Hizballáh - reakce na agresi z roku 1982

Význam boje hnutí odporu tkví i v tom, že ve světle jeho úspěchu rozpraskává obraz izraelské neporazitelnosti a arabské slabosti. I pokud Izrael vytlačí Hizballáh z jihu Libanonu, nemůže zničit jeho organizaci a zabránit pokračování partyzánské války za národní osvobození. Proto Izrael zamýšlí okupovat část libanonského území a pak ji eventuálně předat jakýmsi mezinárodním silám (NATO či jiné), jež by za Izrael realizovaly jeho zájmy, to znamená likvidovaly partyzánské hnutí za národní osvobození, aniž by se tím sám Izrael musel přímo diskreditovat a špinit.

Skutečnost, že naplňování záměrů Izraele v Libanonu uvízlo, stejně jako za druhé světové války armáda německého agresora v ruském bahně, mrazu a především odhodlaném odporu obránců vlasti, dokazuje například i skutečnost, že shromáždění duchovních představitelů všech církví, včetně jednotlivých křesťanských vyznání v Libanonu, vyslovilo svoji podporu Hizballáhu, který se zrodil jako důsledek a reakce na předešlou izraelskou agresi z roku 1982. Právě odpor proti agresorovi sjednotil rozdílné libanonské politické síly, které se postavily na stranu Hizballáhu.

Postup ministra zahraničí zařadil ČR mezi státy hanby

Z našeho hlediska je nutné věnovat pozornost i postojům představitelů vlády ČR. Ministerstvo zahraničních věcí ČR se postavilo na stranu invazního Izraele, diplomaticky ho podpořilo a tímto faktickým přispěním k legitimizaci izraelské politiky agrese, masakrů, okupace, ničení, humanitární katastrofy a zločinů proti míru a lidskosti zařadilo ČR do skupinky států hanby . Představitelé ČR, kteří na jednání ministrů zahraničních věcí členských států EU v Bruselu odmítli požadavek na okamžité zastavení palby, potvrdili, že vláda ČR reprezentuje postoje USA a jeho blízkovýchodního spojence Izraele.

Je morálním imperativem postavit se proti imperialistické izraelské agresi, kryté a podporované USA a obhajované vládou ČR. Výrazem takového občanského odporu je i iniciativa Proti násilí a za mír na Blízkém východě, spojující různá občanská sdružení, jako jsou muslimské organizace v ČR, Humanistické hnutí a Komunistický svaz mládeže, které zorganizovaly 26. 7. 2006 v Praze demonstraci proti izraelské agresi v Libanonu a Palestině a zahájily petiční akci, kterou apelují na vládu ČR a požadují zastavení útoků Izraele, zastavení izraelských zločinů proti lidskosti a požadují osvobození politických vězňů z izraelských věznic.

Uvedenou petici můžete podpořit i vy.

Radim Gonda
{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .