header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Aktivní účast KSM na 8. sjezdu JCP

Zástupce KSM se 19. května 2006 zúčastnil mezinárodního semináře „Boj mládeže za svobodu a na obranu demokratických práv“, organizovaného naší sesterskou organizací JCP. Účastníci semináře svém hovořili o boji proti snahám pravice omezovat demokratická práva a o antikomunistických útocích ve svých zemích. Reprezentant KSM přednesl referát o boji KSM proti snaze MV ČR ilegalizovat naši mládežnickou organizaci. Přítomní delegáti byli díky velmi rozsáhlé a intenzivní mezinárodní kampani solidarity s KSM o případu dobře informováni a s velkým zájmem poslouchali a v následných osobních rozhovorech si upřesňovali informace o posledním vývoji případu. V deklaraci, kterou na závěr mezinárodního semináře účastnické organizace přijaly, byla výslovně odsouzena snaha MV ČR ilegalizovat KSM v ČR.

Následně se ve dnech 20. a 21.5.2006 uskutečnil 8. sjezd JCP. Místem jeho konaní bylo Porto na severu Portugalska, což bylo současně demonstrativním aktem ukazujícím (úsilí o) větší pronikání JCP i na sever země, kde má komunistické hnutí historicky poněkud slabší pozice než na jihu Portugalska, který je jeho hlavní základnou.
JCP je významnou masovou organizací jak v rámci Portugalska tak v evropském mládežnickém komunistickém hnutí, má asi 10 tisíc členů, které na sjezdu zastupovalo asi 700 mladých aktivistů. Sjezd se nesl ve znamení hesla velké osobnosti portugalského komunistického hnutí Alvara Cunhala: „Přeměnit sen v život.“ Pokud má být v krátkosti charakterizována atmosféra celé akce a současně základní rys členské základny JCP, pak je třeba zdůraznit neuvěřitelnou energičnost, entuziasmus a údernost mladých portugalských komunistů. Sjezdu se zúčastnil také předseda Portugalské komunistické strany (PCP) Jeronimo de Sousa, z jehož projevu a zejména reakcí delegátů bylo zcela zjevné velmi úzké propojení PCP a JCP, která je stranou podporována a budována skutečně jako škola a masová základna budoucích revolučních kádrů strany.
Z početné řady zahraničních delegací byly požádány o vystoupení přímo na sjezdu pouze 3 delegace, a sice zástupce Světové federace demokratické mládeže, Komunistické mládeže Venezuely a Komunistického svazu mládeže z ČR. Už tento výběr ukazuje pozornost, jemuž se zápas KSM za legální existenci v řadách portugalské levicové mládeže těší. Právě JCP se do mezinárodní kampaně solidarity s KSM velmi intenzivně zapojila. Jak se delegát KSM v osobních rozhovorech opakovaně přesvědčil, mladí portugalští komunisté případ KSM velmi citlivě sledují. Reprezentant KSM měl i osobní jednání s předsedou PCP de Sousou a dalšími členy ÚV Portugalské KS, kteří se zajímali o aktuální stav konfliktu KSM a MV ČR a o v tom čase aktuální předvolební vývoj v ČR. (Mimochodem předseda PCP de Sousa následně přijel osobně podpořit na závěrečné předvolební akci KSČM do Prahy.) Představitelé PCP byli podrobně informováni o KSM a o předvolebních antikomunistických kampaních v ČR.
Význam KSM a jeho zápasu pro evropské mládežnické komunistické hnutí byl demonstrován také výjimečně vřelým ohlasem delegátů sjezdu při projevu zástupce KSM. Mladí portugalští komunisté vyjádřili svoji rozhodnou podporu KSM mj. potleskem ve stoje a opakovaným potleskem, kterým spolu se skandováním hesel jako „A luta continua!“ („Boj pokračuje!“) projev doprovázeli. Reprezentant KSM rovněž poskytl rozhovor pro noviny Portugalské komunistické strany.
Sjezd, na němž si JCP vytyčil linii dalšího rozšiřování vlivu organizace, byl zakončen mohutným pochodem večerními ulicemi Porta, na němž mladí komunisté pod rudými prapory JCP provolávali hesla jako „Juventude comunista, marxista-leninista“ („Komunistická mládež, marxisticko-leninská“) apod.
Účast na 8. sjezdu JCP, v jehož rámci uskutečnil zástupce KSM rovněž řadu bilaterálních jednání, přispěla k utvrzení našich tradičně velmi dobrých vztahů s portugalskými komunisty a k další propagaci KSM a byla potvrzením významného postavení KSM v evropském mládežnickém komunistickém hnutí.

Radim Gonda

{moscomment}


Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .