header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ze sjezdu Socialistické německé dělnické mládeže

Německý Hannover se stal v první polovině října místem vrcholného jednání jedné z největších levicových organizací mládeže našich západních sousedů. 9. a 10. října se zde totiž konal 17. sjezd Socialistické dělnické mládeže Německa (SDAJ). SDAJ vznikla 5. května 1968, v době probíhající solidarity s bojem Vietnamu proti americké agresi a radikalizace studentského hnutí. Po II. světové válce byla totiž v Adenauerově Německu zakázána Komunistická strana Německa (DKP) i Svobodná mládež Německa (FDJ)

Vznik SDAJ stejně jako založení Německé komunistické strany znamenalo pro celé pokrokové hnutí v zemi velkou událost. SDAJ se brzy po svém vzniku stala mnohatisícovou organizací, která měla mezi mládeží významné postavení. V polovině 80. let však nastal v rámci SDAJ rozkol, po němž se od organizace odtrhlo početné pravicové křídlo. Další rána nastala po roce 1989, kdy se mnohé struktury SDAJ a DKP, závislé na podpoře z Německé demokratické republiky, rozpadly. Krize se ale SDAJ podařilo z velké části překlenout a organizace tak mohla pokrčovat ve své činnosti. Velkým problémem se ale stalo jen z malé části úspěšné rozšíření organizace do nových východních spolkových zemí.
K hostům sjezdu patřili kromě předsedy DKP Heinze Stehra reprezentanté Asociace marxistických studentů, Svobodné mládeže Německa, Jednoty pronásledovaných nacistickým režimem - Svazu antifašistů a mládežnických sekcí některých odborových svazů. Mezi zahraničními hosty figuroval předseda Světové federace demokratické mládeže Miguel Madeira, dále byli přítomni zástupci Mládeže Komunistické strany v Dánsku, Komunistického svazu mládeže Kuby, Jednotné demokratické organizace mládeže Kypru, Portugalské komunistické mládeže, Komunistické mládeže Řecka a českého Komunistického svazu mládeže.
Na sjezdu byla v referátech a v následné diskusi rozsáhle zhodnocená domácí. Velký prostor byl věnován pozici SDAJ v hnutích proti Agendě 2010 a Hartz IV, které odstraňují zbytky sociálního státu i boji za práva mládeže a studentů. Právě v rámci bojů proti škrtům ve školství a omezování práv studentů v duchu neoliberalismu slavila SDAJ největší úspěchy. V mezinárodní části byly zmiňovány především otázky boje proti válce a okupaci Iráku a solidarity s revoluční Kubou. Mnoho příspěvků se zde dotýkalo brigád solidarity na univerzitě v kubánském Matanzasu, jichž se SDAJ po boku dalších evropských komunistických organizací mládeže aktivně zúčastnila.
V příštím období se SDAJ hodlá zaměřit na boj za zlepšení situace mladých dělníků a studentů. Velkým úkolem bude v příštím roce zorganizování delegace na 16. Světový festival mládeže a studentstva ve venezuelském Caracasu, kterého se má z Německa zúčastnit několik set mladých lidí. SDAJ také hodlá rozvíjet a rozšiřovat svůj dvouměsíční magazín Position. Tradiční a největší akcí, na níž se SDAJ bude i nadále podílet je Lenin - Liebknecht - Luxembourg víkend, konaný pravidelně v lednu v Berlíně.

Milan Krajča

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .