header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Jak dál po volbách?

Diskusní setkání členů KSČM a KSM s názvem „Jak dál po volbách“, které pořádala základní organizace KSČM č. 310 a Klub KSM Litoměřice, proběhlo v pátek 23.června na ÚV KSČM v Praze. Účast byla lepší, než pořadatelé zprvu čekali, pozitivní je skutečnost, že kromě členů KSM přišli i jiní mladí a dokonce i zástupce starší generace. V tom je dobrý příslib do budoucna, že se současné problémy budou skutečně řešit.

Hlavním bodem diskuse, na kterém byla jednoznačná shoda, je skutečnost, že nelze před sebou skrývat realitu a tedy je nutné přiznat, že volební výsledek je značně neúspěšný. V odpověď na to, jak postupovat v následujícím volebním období se názory mladých různily. Převážně jsme se ale v diskusi shodli na tom, že strana momentálně nedokáže efektivně oslovovat mladou generaci, navíc se orientuje spíše než na systémové změny ve společnosti pouze na své vlastní zapojení do stávajících struktur, čímž se do značné míry stírá rozdíl mezi komunisty a sociálními demokraty.

Několikráte bylo i diskutováno že volební kampaň byla naprosto nevýrazná a plakáty s heslem: Máme řešení, bez toho že by na nich bylo napsáno jaké máme řešení, nebyla zrovna šťastně zvolená možnost. Jedním z nejradikálnějších názorů byl názor s. Zewela že KSČM nemá právo na název komunistická , protože dávno rezignovala na komunistickou politiku a zájmem stranického vedení jsou pouze mocenské pozice v ČR a z toho plynoucí výhody. Toto vše jsou podle diskutujících hlavní kameny, ze kterých byl postaven náš volební propad.

V otázce prosazovaní mladých na kandidátky a do struktur strany vládla jednoznačná shoda, tyto myšlenky podpořil ve svém vystoupení i jeden ze starších hostů setkání, člen strany od května roku 1945. Doslova radil, aby se mladí nedali odradit, dávali o sobě vědět, obraceli se přímo na vyšší stranické orgány a nenechali se jen tak odbýt. Bez toho nebude cesta mladých dle jeho názoru úspěšná. S tím souvisí rozhodnutí účastníků setkání podpořit snahu základní organizace KSČM č. 310, která se osobními dopisy obrací na příslušné složky a orgány strany ve věci práce s mládeží a nabízí krom jiného i svou pomoc. Konkrétní znění těchto dopisů bude ještě mezi účastníky dotvořeno pomocí internetové pošty.

Celkově vyznělo setkání příznivě, nemělo by však být „prvním a posledním“, ale naopak mělo by být počátkem k rozsáhlejší diskusi směrem k podpoře mladých. Bez toho nebude naše činnost úspěšná a nezvládneme se v budoucnosti dostatečně prosadit v celé široké občanské společnosti.


Daniel Rovný

{moscomment}

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .