header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Protesty gayů a lesbiček v Polsku

Homosexuálové jsou v Polsku tvrdě potlačováni. Hlavním důvodem jsou silně konzervativní názory Poláků. Ke katolické víře se jich hlásí více než 90 procent  a z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že žádnému jinému evropskému národu se svazky homosexuálů tolik neprotiví. Přibližně 3000 lidí se zúčastnilo sobotního pochodu Varšavou, který na obranu svých práv zorganizovali právě polští homosexuálové. Proti pestrobarevné demonstraci gayů a lesbiček protestovalo na 150 pravicových radikálů.

Holohlavé mladíky od účastníků homosexuální Přehlídky rovnosti odděloval policejní kordon. Až na několik vajíček, která letěla vzduchem, se shromáždění obešlo bez incidentů. Chtějí legalizovat úchylku, Celé Polsko se vám směje, Smrt pedofilům, ozývalo se ze shluku mladíků, kteří se označovali za členy Národního obrození Polska. Policisté zatkli pětici nejagresivnějších. Našli u nich petardy a nádoby s plynem, řekl novinářům policejní mluvčí Dariusz Sokolowski.

Vloni varšavský primátor a současný prezident Lech Kaczyňski průvod homosexuálů městem zakázal. Pochod několika tisíc lidí se navzdory tomu konal. Letos radnice s průvodem souhlasila, povolila ale také jiný pochod katolických organizací, který měl poukázat na rizika spojená s homosexualitou. Ten prošel městem již dopoledne a zúčastnilo se ho asi 100 lidí.

O pár hodin později centrem prošel početnější průvod převážně mladých lidí. Nad jejich hlavami vlály duhové vlajky symbolizující toleranci a mír a transparenty, například s hesly: Každý jiný - všichni rovni nebo Stop homofobii. Lidé v ulicích zalitých sluncem tancovali v rytmu hlasité hudby, která se nesla z reproduktorů a amplionů. V průvodu bylo možné zahlédnout mnoho cizinců, kteří s národními vlajkami přijeli například z Německa, Spojených států nebo z Francie.

{moscomment}

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .