header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Z Eurocampu 2006

Boj proti antikomunismu a vzájemné sjednocování celosvětového komunistického hnutí jsou zásadní úkoly dnešní doby. A především o těchto úkolech se jednalo na letošním Eurocampu, který se uskutečnil 25. - 28. května 2006 v Německu poblíž Postupimi. Tato několikadenní akce, do níž byla zahrnuta mj. konference o antikomunismu, podepsání smlouvy o vzájemné spolupráci, výstava Hanse Modrowa, ale i bohatý kulturní program, byla vlastně přímým pokračováním konference v Martině, které se členové KSM rovněž aktivně zúčastnili.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že podepsaná smlouva o spolupráci je jen jednou v obrovské sérii, přesto přináší mnoho nového. Jedná se totiž o spolupráci mezi členskými základnami, o spolupráci řadových členů a sympatizantů. Navíc přichází v době, kdy je její potřeba stále naléhavější.
Na konferenci byla KSČM zastoupena OV Jičín, Trutnov, Nymburk a Mladá Boleslav. KSM zastupovaly kluby KSM pro Brno, Kladno a Praha 12, přítomni byli i zástupci z PDS, DKP, nadace Rosy Luxembourgové, SOLIDu, EKOMy, francouzské PCF či německé Antifa. Roli universálního překladatele pro Francouze, Čechy i Němce převzal s. Kohlíček
S. Laco ve svém příspěvku zdůraznil, že je to především svět kolem nás, který nás nutí zabývat se antikomunismem, komunisté jsou znevažováni především z vyšších míst, Evropskou radu nevyjímaje. Je jasné, že se tato nenávistná antikomunistická kampaň „shora“ přenáší i na obyčejné lidi. Dnešní společnost je nedemokratická, poznamenána antikomunismem. Žijeme v době, kdy se stále musíme konfrontovat s fašismem. Pro politické cíle kapitalismu se často stává agresivita a nenávistný antikomunismus prostředkem jejich dosažení. V této době je pro nás, komunisty, nutné se vzájemně sjednotit a bojovat proti těmto silám ve vzájemné jednotě a spolupráci.
S. H. Modrow, který je čestným předsedou PDS, připomněl srpen 2006 jako 50. výročí zákazu KS Německa. Zavzpomínal na své mládí, kdy byl aktivní ve svazu mládeže a poté dělal 1. tajemníka FDJ v Berlíně. Mládež byla organizačně spojená - nejen z východního a západního Berlína, ale i celosvětově. Uskutečňovaly se sjezdy mládeže, např. v Budapešti, Moskvě, Helsinkách, Vídni. Dále prohlásil, že je více než ironie osudu, že KSM je cílem útoku antikomunismu. Zdůraznil nutnost soudružské podpory ze strany KSČM. Na historických faktech následně dokazoval, že antikomunismus je určitá strategie kapitalismu. Na příkladu Latinské Ameriky demonstroval, že jiný svět je nejen možný, ale také je nutný.
S. Brigitt Müllerová z DKP svůj příspěvek zahájila tím, že od dob vzniku komunismu vznikl také antikomunismus. Také se vrátila do historie, plné válek a násilí. Mimo jiné připomněla článek 2 Postupimské dohody: „fašismus a militarismus musí být vykořeněn, váleční zločinci potrestáni...“. Vyjádřila solidaritu DKP s KSM.
S. J. Petr promluvil za KSČM, kdy vytyčil zásadní cíle komunistické strany u nás, se kterými je možno uspět v parlamentních i komunálních volbách. Informoval o tom, že proti KSČM je nyní veden frontální útok pravice, do kterého se zapojila drtivá většina všech sdělovacích prostředků a antikomunistická propaganda probíhá soustavně každý den, ráno, v poledne i večer. A nejedná se jen o útok na poslance J. Dolejše či o útok MV na KSM. My všichni komunisté jsme napadáni nejen verbálně, ale i fyzicky.
S. V. Sýkorová z KSM hovořila o mezinárodní podpoře KSM, petici proti zrušení KSM podepsaly statisíce lidí, po celém světě probíhaly demonstrace na podporu KSM. Zmínila, jak lže Václav Klaus o KSM v zahraničí a o dehonestaci KSM.
S. P. Jandera hovořil také o zákazu KSM jako o první vlaštovce cíleného útoku proti komunistickému hnutí v ČR. Vyjádřil politování nad tím, že větší podporu získalo KSM za hranicemi, než u nás. Nesmíme zapomínat na události před a během 2. světové války. Aby se tyto věci již neopakovaly, musíme postupovat jednotně na mezinárodní úrovni.
S. Brigitte Müllerová zakončila konferenci konstatováním, že současný kapitalistický systém potřebuje antikomunismus. Proto jsou možné fašistické a neonacistické akce a pochody, které nejsou policií nijak stíhány.
Z kulturního programu bych rád zmínil návštěvu Postupimi, kde nás prováděla Brigitte Müllerová spolu se starostou Postupimi a jen tak pro zajímavost jsme měli možnost porovnat oficiální informace napsané v průvodci s tím, co nám bylo řečeno od pana starosty. Např. se v oficiálním průvodci pozapomnělo na některá fakta, jak např. sovětský generál zabránil bombardování národních památek v Postupimi etc. Všeobecnou soudružskou atmosféru podpořil i výlet lodí či malý „závod míru“ – výlet na kolech. Všechny zastoupené země navíc každý večer měly svůj blok v kulturním vystoupení. Mohli jsme se tak např. seznámit na živo s francouzským šansonem, i když lépe se nám tancovalo na tradiční českou polku. Ovšem největší úspěch mělo jednoznačně vystoupení, které celé naše setkání zahajovalo – bubenický soubor Samba kids.
Další Eurocamp bude pořádat KSČM v u nás v ČR, s. Sýkorová je jeho spolupořadatelkou. Na závěr jedno provolání, které asi nejlépe vyjadřuje smysl této akce:

SOLIDARITA ŽIJE, SOLIDÁRNÍ ZŮSTANEME!

Jakub Holas

{moscomment}

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .