header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Bude nošení trika s Guevarou trestním činem?

Seminář na téma Byly komunismus a národní socialismus stejným zlem (Bude nošení trička s Che trestným činem?) uspořádaný péčí družstva FONTES RERUM tradičně na Novotného lávce, přinesl další kamínek do mozaiky skládající se postupně v obrázek o aktuálních programových cílech ODS, tzv. Modré šanci. "Měřme stejným metrem: nošení trička s Hitlerem je stejně nepřípustné jako nošení trička s Ernestem Guevarou nebo Maem.

"Modrá šance" povážlivě hnědne. Langer jako stínový ministr vnitra začal zveřejňovat své představy o demokracii, jak se o tom přesvědčili naši členové, kteří se spolu s redaktorem Halo novin Milanem Rokytkou zúčastnili jednoho semináře. Reportáž z tohoto semináře byla zveřejněna v Halo novinách a nyní ji zveřejňujeme i my:

"Seminář na téma Byly komunismus a národní socialismus stejným zlem (Bude nošení trička s Che trestným činem?) uspořádaný péčí družstva FONTES RERUM tradičně na Novotného lávce, přinesl další kamínek do mozaiky skládající se postupně v obrázek o aktuálních programových cílech ODS, tzv. Modré šanci. "Měřme stejným metrem: nošení trička s Hitlerem je stejně nepřípustné jako nošení trička s Ernestem Guevarou nebo Maem. Tito lidé mají na rukou krev," prohlásil místopředseda sněmovny a stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer na přímý dotaz, zda své nedávné výroky v tisku na toto téma myslí skutečně vážně a zda se neobává narušení po dlouhých letech opět se slibně rozvíjejících obchodních vztahů s Čínskou lidovou republikou.
Tam je vítěz nad agresivním japonským militarismem - Mao, stále vysoce váženou postavou národních dějin. Další panelisté Valtr Komárek (bývalý poradce Ernesta Guevary a místopředseda československé vlády), Leo Pavlát, (ředitel Židovského muzea) a Zdeněk Zbořil (politolog a šéfredaktor časopisu Mezinárodní politika) byly Langerovou sveřepou a mylnou argumentací poněkud zaskočeni. Komárek popisoval své osobní zážitky s Ježíšem se samopalem, jak je také Guevara přezdíván, a vyzýval k národnímu smíření a k přemýšlení, jak pozvednout životní úroveň obyvatelstva, Pavlát objasňoval hrůznou, rasovými pseudoteoriemi motivovanou podstatu nacismu a Zbořil navrhoval, aby se s konečným úsudkem o stejnosti či nestejnosti komunismu a národního socialismu počkalo, neboť téma je ještě příliš živé.
Moderátor semináře, poslanec Jan Mládek (ČSSD) se pokoušel o odlehčení dusné atmosféry navozené stínovým šéfem vnitra a z přenosného radiomagnetofonu pouštěl jihoamerické písně, v nichž je opěvován Ernesto Che Guevara. Budou tyto písničky také zakázané, tázal se Langera. Slova jsou nebezpečnější než kulky, odvětil Langer. Dále nabídl auditoriu úvahu nad nedávným chováním anglického prince Harryho: "Přišel v uniformě německého polního maršála na jakýsi soukromý večírek a vyvolalo to po celém světě pozdvižení a já se táži, vyvolalo by stejné reakce, kdyby přišel v uniformě sovětského maršála?" Šokovaní panelisté i lidé z pléna se mu pokoušeli vysvětlit, bohužel evidentně marně, že Anglie, USA a SSSR byly váleční spojenci v boji s nacistickým Německem a že jen díky jejich společnému úsilí se podařilo odvrátit mimo jiné i akutní hrozbu vyhlazení, resp. poněmčení českého národa, což si připomeneme oslavami 60. výročí konce druhé světové války. Budete asi muset napsat do USA, kde mají na jedné letadlové lodi přeměněné v muzeum vystavenu uniformu maršála Sovětského svazu Žukova, že dělají chybu a propagují hnutí směřující k potlačení práv a svobod občanů, sdělil bledému stínovému ministrovi jeden z diskutujících.
Možná nebude za nošení trička s Che či Maem vězení, třeba pomohou i tresty veřejně prospěšných prací, řekl při odchodu Langer reportérovi našeho listu, sedícího vedle mladíka v rudém tričku s černým portrétem revolucionáře zavražděného agenty CIA. Reportér mu na oplátku předal studii amerického ekonoma M. Rothbarda Levice nebo pravice? Vyhlídky pro svobodu, v níž je s vědeckou akribií detailně rozebrán rozdíl mezi komunistickým a fašistickým, resp. nacistickým hnutím."

PS: Trička s Guevarou zapůjčil skupině KSM, zájemci si je mohou objednat také za 100 Kč plus poštovné.
PS1: Doslechli jsme se o trestním oznámení na KSČM kvůli prodeji triček s K. Gottwaldem na Prvním máji na Letné.

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .