header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kubánské děvčátko a 200 000 lidí

Šestiletá kubánská dívka otevírala svým projevem v brazilském Porto Alegre 5. světové sociální fórum (WSF). Toto „otevření“ se odehrálo po skončení velké demonstrace, které se zúčastnilo podle odhadů brazilské vojenské policie přes 200 000 lidí. Demonstrace byla namířena proti okupaci Iráku, proti neoliberalismu, rostoucímu zadlužování zemí třetího světa, proti celosvětovým závodům ve zbrojení včetně militarizace EU i proti nejnovějším snahám USA o vytvoření celoamerické zóny volného obchodu (ALCA).

Krátký text, který děvče přečetlo ve španělštině, byl ihned překládán do portugalštiny, angličtiny a francouzštiny a vyzýval k dodržování „spravedlnosti a cti jako univerzálních všelidských hodnot“. Účastníky WSF, kteří se sjeli z více než sta zemí celého světa, pak označil apel dívky za „obyvatele světa, který je možný a který stojí proti světu sílícího neoliberalismu, válek a nerovností.“ Tímto v pravdě symbolickým vystoupením bylo zahájeno 2000 akcí tvořících WSF. Součástí byla rovněž minuta ticha za oběti všech tragédií, především však obětí asijských tsunami.
Malá Kubánka, která celé fórum zahajovala, se jmenuje Ivetta Gonzálesová. Je dcerou Reného Gonzálese, jednoho z pěti hrdinných Kubánců, kteří jsou bestiálně vězněni v USA, protože si dovolili v zájmu pokrokové Kuby infiltrovat maiamské teroristické exilové organizace. Na rozdíl od vlády Kubánské republiky, která umožňuje spojování rodin i otevřených kontrarevolucionářů (viz naposledy aféra s kubánskými emigranty v ČR), nedovolí „demokratický“ režim Spojených států Ivettě ani její matce Reného Gonzálese navštívit.
Vzhledem k situaci ve světě není divu, že podstatnou složkou WSF byly i všemožné formy vyjádření solidarity s Kubou, Venezuelou, Palestinou, KLDR, Irákem apod. stejně jako volání po míru, po reálném právu na vzdělání, po respektování životního prostředí atd. WSF trvá čtyři dny a má se věnovat celé plejádě různých témat, z nichž nejvýznamnějších 15 si jako stěžejní okruhy diskuzí a aktivit vyberou samotní účastníci WSF.
{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .