header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Koleje studentům

Dne 17.5. v 15:00 se v Praze uskuteční demonstrace "Koleje studentům", sraz před průčelím hlavního nádraží. Prohlášení organizátorů naleznete na stránkách http://vysokeskoly.czweb.org: "Domníváme se, že postavení studentů v Česků republice se trvale zhoršuje. Hlavní příčinu nevidíme v nedostatku prostředků, ale v neefektivitě využívání těchto prostředků ze strany univerzit. Podle našeho názoru problům nespočívá jen v konkrétních selhání, ale v selhání systému vytvořeného liberální reformou vysokého školství.

Domníváme se, že postavení studentů v Česků republice se trvale zhoršuje. Hlavní příčinu nevidíme v nedostatku prostředků, ale v neefektivitě využívání těchto prostředků ze strany univerzit. Podle našeho názoru problům nespočívá jen v konkrétních selhání, ale v selhání systému vytvořeného liberální reformou vysokého školství.
Reforma odstranila v podstatě jakoukoli kontrolu vysokých škol ze strany státu. Výsledkem je, že školy přestávají hájit veřejné zájmy. Zároveň úroveň vysokých škol se z pohledu studenta trvale snižuje. V této chvíli nemluvíme o kvalitě výuky - mluvíme o podmínkách ke studiu (dostupnost ubytování a stravování, ceny a periodicita vydávání skript atd.). Na tyto požadavky není odpovědnými univerzitními úředníky brán zřetel. Přitom zvyšování dostupnosti a kvality studia je důležitý veřejný zájem.
Jenom pro ilustraci : průměrné "náklady" na provoz lůžka na UK (po započítání státní podpory) přesahují 3 000 Kč/měsíčně, přestože na ubytovaného připadá přibližně 10m2 obytné plochy. Záměr UK se soustředí především na přechod kolejí na komerční provoz. Nesouhlasíme s tím, aby stát investoval stamiliony do kolejí UK, aniž by si smluvně zajistil, že z těchto provozů se nestanou hostely. Přibližné náklady na výrobu hlavního jídla jsou 100 Kč, přičemž kvalita služby není příliš vysoká.
Školy nejen ignorují veřejné zájmy, ale často přímo i zákony - v současné době jsou vysoké školy, které mají problémy s dodržováním zákonů. (viz. kontroly NKÚ). Obojí jednání je od organizace se společenským významem vysoké školy nepřijatelné.
Ceny jsou stanoveny na základě situace na trhu - není ani přítomna snaha ceny snižovat. Naopak jsme svědky volání po zvyšování objemu podpory z veřejných zdrojů a zvyšování volnosti univerzit při nakládání s těmito prostředky. Proto se domníváme, že pouhé zvýšení prostředků bez systémových změn povede pouze k dalšímu snížení efektivity hospodaření. Tendence k zavedení školného chápeme především jako výsledek lobingu bank a České rektorské konference.
Stát by měl zajistit hájení veřejných zájmů na vysokých školách. Akademická svoboda nesmí být něco, čím se legitimizují soukromé zájmy, bezúčelné využívání prostředků či dokonce plýtvání s nimi.

Dne 17.5. v 15:00 se uskuteční v Praze demonstrace KOLEJE STUDENTŮM. Sraz před průčelím hlavního nádraží.


Požadavky demonstrace vůči UK:

aby UK vyplatila stipendia i studentům bez ohledu na termín podání žádosti
vyvození personální odpovědnosti za problémy při vyplácení ubytovacích stipendií na UK.
odvolání Mojmíra Béma za jeho, z pohledu studenta, zcela neuspokojivou činnost ve funkci ředitele Kolejí a Menz UK
stanovení takových cen služeb KaM, které odpovídají reálným nákladům
nezávislé prošetření hospodaření KaM a zveřejnění závěrů

Požadavky vůči MŠMT, vládě a PSP ČR:

Důslednou kontrolu zákonnosti a smysluplnosti využívání veřejných prostředků školami.
Důsledné prozkoumání nezávislou institucí využití prostředků určených na ubytovací stipendia na UK. (Prošetření zda nedošlo při vyplácení stipendií k zpronevěření prostředků určených na výplatu ubytovacích stipendií.)
Deklerace ubytovacího stipendia jako sociální dávky (tím by nárok na stipendium nezanikal, např. v důsledku nesplnění nesmyslných termínů stanovených školou)
Omezení vlivu škol na způsob vyplácení ubytovacího stipendia, případně odejmutí této kapitoly z jejich agendy.
Deklaraci, že u nevyplacené části ubytovacích stipendií nebude změněno určení na obecnou dotaci na vzdělávací činnost (tím by došlo k omezení úmyslných obstrukcí univerzit při vyplácení stipendií).
Požadujeme demokratickou volbu členů SK RVŠ celou studentskou obcí nebo zrušení tůto instituce. Považujeme za zcela nepřijatelnou současnou praxi, kdy jsou studentští zástupci do RVŠ delegování celými univerzitními senáty (v nichž podle zákona studenti nemají většinu).
Změnu VŠ zákona, tak aby VŠ byly vůči studentům vázány základními zvyklosti správního práva (např. možnost vyžádání si písemné komunikace nebo elektronického podepsání žádosti)

 

Chcete-li na těchto stránkách publikovat nebo pomáhat s organizací, kontaktujte nás na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.."

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .