header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Atény ve víru levice

Možná až 50 000 demonstrantů proti válce a globalizaci v sobotu svým pochodem v centru řecké metropole vítězně završilo IV. evropské sociální fórum (ESF). Proud demonstrantů, jejichž protest začal v sobotu v 15 hodin místního času (ve 14 hodin SELČ), se vinul městem jako obrovský červený had, nad kterým burácela hudba a mnozí účastníci při něm provolávali hanbu americkému vůdci Georgi W. Bushovi a jiným představitelům západního zlořádu, stejně jako mamutím organizacím symbolizujícím vykořisťování pracujících a sociální nespravedlnost v kapitalismu.

Na budovy představující nadnárodní kapitál, tedy na banky a obchody se značkovým zbožím pro boháče, zaútočila kameny a zápalnými lahvemi skupina asi čtyř stovek anarchistů, pričemž podle očitých svědků jednu banku zapálili a popelem lehlo také nejméně jedno policejní vozidlo. Policisté proti anarchistům použili slzný plyn, který nakonec byl zanesen i mezi pokojné demonstranty.

Přestože běžné policejní hlídky řecké liberální vlády proti poklidné demonstraci nevystupovaly, desítka členů českého KSM narazila v mele na těžkooděnce, kteří si počínali jako zdivočelá soldateska. Po skončení demonstrace pak vytvořili muži zákona ochranné kordony před rozbitými výlohami se šperky a drahými kožichy. Urazili jsme dvě stovky metrů a už byl cítit slzný plyn. Když jsme došli k místu střetů, hořely tam popelnice. Poté byla vidět hořící výloha City Bank, kam někdo naházel zápalné lahve, řekl o začátku protestu místopředseda KSM Ludvík Šulda.

Už z dálky bylo možné vidět hustý dým, jak v ulicích hořela civilní luxusní auta, dodal s tím, že byl sice už na mnoha demonstracích, ale použití slzného plynu nebylo nikde tak intenzivní .

Nasazení obrovského množství plynu proti anarchistům, jež se pak ovšem dostal do očí i pokojným účastníkům, kteří se výtržností neúčastnili a byli daleko od radikálních rebelů, bylo podle Pavlíny Perutkové z KSM zdrcující. Hlavní pochod byl mírný, tedy ten plyn byl proti nám zbytečný. Zažila jsem použití těchto látek už na MMF, ale tam skutečně došlo k potyčkám, uvedla. Místopředseda brněnské organizace KSM Jiskra Jan Ševčík sdělil, že část českých komunistů byla nucena si nakonec zakrýt ústa šátkem, aby mohli vůbec dýchat. Na rohu před parlamentem, kudy se tlačily obrovské zástupy, se zdálo, že policie chce dostřílet všechny zbývající granáty, tedy toto místo bylo neustále pod palbou, uvedl.

Ve skutečnou pevnost se proměnila zejména ambasáda USA. U velvyslanectví byla nacpána spousta těžkooděnců a policejních antonů. Plyn tu byl také cítit víc než jinde, uvedl Šulda. Odpůrci globalizace a válek, mezi nimiž byla i desítka českých komunistů se svými výraznými transparenty, se soustředili proti sídlu místních zákonodárců. Přestože úřední statistika podle agentury AP uvádí jen 30 tisíc účastníků, levicoví aktivisté odhadli účast až na 50 tisíc, snad i víc. Chceme práci, ne bomby , hlásal jeden transparent. Bush je vrah a největší terorista , stálo na druhém. Ruce pryč od Íránu , Ukončete okupaci Iráku a Lotře Riceová, táhni domů , udávala další hesla - také s odvoláním na nedávnou návštěvu šéfky americké diplomacie, kterou místní tehdy vypískali.

Šli jsme ve skupině s dalšími zástupci antiimperialistického kontingentu, kde s námi byli například také Bulhaři. Na demonstraci jsme jeli z místa konání ESF s Basky, kteří udržovali skvělou náladu, upřesnil Daniel Šebek z KSM.

Průvod, jehož hlavní část se rozešla před sídlem zákonodárců v samém centru Atén, prakticky zastavil dopravu na hlavních městských tepnách, které policie uzavřela. Po skončení ústřední akce se hlouběji do města vydal ještě asi dvoutisícový hlouček nadšenců, kteří tančili v ulicích pod rudými prapory a plakáty s přeškrtnutou tváří Bushe.

Večer pak v komplexu konání ESF následoval velký koncert na oslavu vítězství nad kapitalismem. Místní levicový večerník, který obsahoval již také sborník fóra, stihl na titulní straně oznámit úspěch ESF titulkem: Jednota, odpor, vítězství! Imperialismus může být poražen! Evropské sociální fórum mělo za cíl sjednotit pokrokové lidi starého kontinentu a najít pro Evropu sociálně spravedlivější alternativu. V rámci mítinku se konala řada odborných seminářů a workshopů k aktuálním politickým tématům, a také výstav děl alternativních umělců.


Vratislav VYHLÍDKA, HaNo

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .