header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Biologické zbraně: zneužití moderních technologií

Doufám, že požadovaný efekt bude dosažen, řekl britský velitel, když v roce 1763 daroval dvěma indiánským náčelníkům desítky přikrývek nakažených neštovicemi. Poprvé byly biologické zbraně systematicky vyvíjeny a používány ve II. světové válce. Pro jejich výrobu byly zneužity výsledky výzkumu lékaře Roberta Kocha (1843-1910). Ten roku 1876 objevil bakterie antraxu (sněti slezinné) ve slezině jednoho nemocného hovězího dobytčete. Když tyto bakterie přenesl na myši, zemřely. Tak byl poprvé použit antrax.

První program výroby biozbraní
V roce 1942 začala armáda Spojených států pod vedením G. W. Mercka, tehdejšího prezidenta stejnojmenné farmaceutické firmy Merck & Co., se svým prvním programem vývoje biologických zbraní. Ten byl uskutečňován především 4 000 vědci ve Fort Detrick a americká armáda dokonce spolupracovala s 28 univerzitami, na kterých prováděla tajné výzkumné práce. Práce postupovala rychle a tak byly antraxové a botulismové bomby připraveny k použití již v roce 1944. Americký prezident Truman ale dal pro svržení na Hirošimu a Nagasaki přednost bombám atomovým.
Prakticky všechny imperialistické země byly do výroby biologických zbraní nějak zapletené. Podle údajů z roku 1992, které do USA přinesl expert na biologické zbraně Ken Alibek, měl také Sovětský svaz začít v 70. letech s vývojem nových smrtelně nebezpečných biologických zbraní.
Zkouška armády Velké Británie, kdy bombardovala antraxovými bombami skotský ostrov Gruinard v blízkosti skotské pevniny, dopadla tak "výborně", že s dekontaminací bylo možno začít až po desetiletích.
Také němečtí fašisté horečnatě pracovali na vývoji biozbraní. V koncentračním táboře Buchenwald byli jeho vězni infikováni bakteriemi rickettsie, hepatitis, malárie a skvrnitého tyfu, aby mohli nacističtí lékaři prostudovat průběh nemocí a vliv očkovacích látek a léků. Toho se účastnil i velký farmaceutický koncern Behringwerke z Marburgu. Je třeba dodat, že dnes je to pouze marburgský Behringwerke, kdo může vyrábět vakcíny pro Bundeswehr, který smrtelnými zárodky disponuje.

Jistá smrt s geneticky upravenými bakteriemi
Všechny biologické zbraně od II. světové války do 70. let se opíraly o přírodní bakterie. Byly proto většinou protivníkovi známé a tak dříve nebo později našel protijed, který jejich účinek omezoval.
Na začátku 70. let ale přišly moderní genové technologie. Poprvé tak bylo možné produkovat zcela nové generace mikroorganizmů pro vražedné účely. USA vsadili jako první na genovou modifikaci bakterie antraxu, čímž ji učinili absolutně odolnou proti jakýmkoliv antibiotikům. Přitom ale byly jako jediné vybavené speciální očkovací látkou proti této nové variantě antraxu. Mělo se tedy podařit to, že antrax usmrtí nepřátele, ale vlastní armádě neublíží. Podobně se dělo i s nesmírně jedovatou bakterií botulismu. Mnohé mluví také pro to, že i virus AIDS je produktem biologického zbrojení. Jeho nekontrolovatelné rozšiřování po zemi přitom již usmrtilo milióny a milióny lidí.

Vražedné bakterie proti zemědělství
Přesto nešlo jen o zabíjení lidí. Geneticky upravené bakterie jsou také zaměřené na likvidaci zemědělských plodin protivníka. V rámci Planu Columbia předvídá protidrogový program OSN, využití biozbraní v lesích Kolumbie, které by rostliny koky zbavily listí. Tento program byl díky mohutným protestům dán zatím do ústraní. Konec poplachu ale není na místě. Zkoušky pokračují v Uzbekistánu, takže již brzy mohou být vražedné bakterie připraveny k celosvětovému použití, třeba jménem války proto terorismu.

Státy NATO - největší producenti biozbraní
Kdo je celosvětově největší výrobce a šiřitel biozbraní, objasní pohled na nový americký program biozbrojení z roku 1999. V tomto programu mělo Ministerstvo obrany USA do tak jako tak největšího programu na výrobu biozbraní vrazit další tři miliardy amerických dolarů. V tomto je možné vidět úzkou souvislost s celkovým dekódováním lidského genomu. Vědci se obávají, že cílem nových biozbraní by se poté mohli stát účelově například jen Afričané nebo Asiaé. Před tímto osudovým vývojem nedávno výslovně varoval třeba i britský lékařský svaz BMA.
Také Německo se stává jedním z vůdčích výrobců biozbraní. Bundeswehr se podílí nejméně na 25 výzkumných projektech. Oficiálně se ve všech projektech vyvíjí pouze očkovací látky. I samo NATO otevřeně přiznalo, že Německo vlastní uměle vyrobené biozbraně, odolné proti antibiotikům.

USA: Veto proti kontrolám
10. dubna 1972 byla, jako výsledek silného veřejného tlaku podepsána mezinárodní konvence o zákazu výroby, skladování a vývoje biologických zbraní. Tajně se ale ve vývoji biozbraní pokračovalo dále, protože tato smlouva nepřikazovala žádné kontroly. Toto mělo být konečně dodatečně upraveno v červenci 2001, USA ale žádná taková jednání nepřipustily. Nechtějí dohled žádné inspekce připustit, protože je to neslučitelné s národním zájmem USA. Přitom je známo že, po 11. září v dopisech rozesílaný antrax, pochází z laboratoří na výrobu biozbraní americké armády.
To vše dokazuje, jak nutný je boj za zákaz a zničení všech biologických zbraní.

Zotročování vědy a výzkumu skončí jedině socialismem
Ročně zemře dva až tří milióny lidí na TBC a tři milióny na malárii. Zemřou, protože farmaceutické firmy neinvestují tam, kde by získaly pouze malý zisk. Neboť z přibližně 500 miliónů nemocných malárií žije více než 400 miliónů na jižní Sahaře v neskutečné chudobě. Pro farmaceutické monopoly tedy žádný trh. Přitom by nové biotechnologické postupy s léky "zhotovenými na míru" mohli této nemoci úspěšně čelit.
Podobné je to ale také u onemocnění v bohatých státech. Například u nervového onemocnění jako je Huntingtonův syndrom, u kterého by s pomocí terapie kmenových buněk mohlo být dosaženo nadějných výsledků. Ale tato nemoc je vzácná, a proto pro farmaceutické firmy nepředstavuje velký zisk. A tak je na světě mnoho desítek špičkových laboratoří, které vyvíjejí biologické prostředky k záhubě lidstva, ale ani jediná, která by se zabývala léčbou tohoto onemocnění. Miliardy, které jdou dnes do výzkumu biotechnologií, neslouží k odstraňování hladu nebo nemocí, ale k vývoji stále zvrhlejších zbraní.
Takové kapitalistické zotročování vědy a výzkumu stojí milióny životů!
To musí skončit! Kapitalismus musí být odstraněn a nahrazen socialismem! Protože na rozdíl od kapitalismu se socialismus bude řídit principy přímého rozvoje vědy a výzkumu. Socialismus totiž nesleduje maximální zisk, ale především potřeby lidí.
Obrovské možnosti moderních genových technologií musí být použity pro potřeby celého lidstva!

Milan Krajča

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .