header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zaútočí USA na Írán?

Ne, že bych chtěl připravovat čtenáře na tuto variantu, protože jak se ukázalo minule, čím víc se o válce mluví, čím víc lidí je proti, tím je jistější, že ji U.S. Army provede. Írán je pro Bílý dům jiná situace než Irák. Írán je ve výhodné pozici. Na zádech mu neleží žádné omezování sankcí (až na ústrky Spojených států a jejich přisluhovačů, které poškozují obyčejné firmy zcela bezdůvodně, viz. vzduchotechnika ZVV Milevsko), počet obyvatel dosahuje 70 miliónů, má klíčové strategické suroviny a jeho poloha podél Perského zálivu ve válce s ním znamená zastavení exportu ropy celé oblasti.

Spojené státy si vytvořily svými taktickými válkami předmostí pro útok právě na tuto zemi. Z Afghánistánu můžou Írán ohrožovat z východu, z Iráku zase od jihozápadu. K tomu můžeme přičíst Turecko a Pákistán (v případě první země hrozí reálné riziko i pro nás, neboť za určitých okolností lze aktivovat principy paktu NATO a svezli bychom se do pěkného bahna).
Nedělejme si iluze, že by hornatý terén Íránu zastavil útočící vojska. Spíše hledejme jiné přednosti pro obranu země. V Íránu byl v roce 1953 svržen CIA vůdce Národní fronty M. Mosaddek, dnes je však situace jiná. Ve srovnání s Afghánistánem není Írán postaven na kmenových společnostech. Na rozdíl od Iráku, není v čele diktátor, prezident Mahmúd Ahmadínežád byl zvolen přesvědčivou většinou v regulérních volbách. Přesto všechno nebude zřejmě nemožné pro Bílý dům obsadit i tuto zemi. Otázkou zůstává k čemu by to vedlo a jakou cenu budou Američané chtít zaplatit. A lze předpokládat, že by to byla cena vysoká, takže zatím to vidím jako testování pozic ze strany USA, jakési blufování, ale pozor interval mezi válkami se opět naplňuje a zbrojovky v USA budou brzy potřebovat vyprázdnit sklady….
Američané se zřejmě budou snažit nyní tuto zemi dostat do „izolace“, pak teprve si troufnou udeřit. Případná válka by mohla probíhat buď frontálním útokem, nebo je možné počítat „pouze“ s bombardováním. Obojí by vedlo k nestabilitě v celém regionu, a jak se navíc ukazuje v případě Hamásu, Írán umí údery i vracet. Nesmíme také zapomínat na hrdost Íránců, což je kategorie pro naši zemi skoro neznámá.

Zdeněk Milata

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .