header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vítězství francouzských studentů a pracujících?

Francouzský prezident Jacques Chirac v pondělí oznámil, že kritizované smlouvy prvního zaměstnání pro mladé lidi (CPE) budou nahrazeny mechanismem ve prospěch zaměstnávání mladých, kteří obtížně shánějí práci. Oznámení přišlo po schůzce, jíž se v prezidentském paláci zúčastnili premiér Dominique de Villepin a další představitelé vládní většiny. Prezident a vláda tak ustoupili dvouměsíčnímu neutuchajícímu prudkému tlaku veřejnosti, který měl formu manifestací, stávek i blokování vysokých a středních škol nebo dopravy. Statisíce lidí po desítkách měst neustávaly v protestech a zvítězily.

Odborové a studentské organizace, které hnutí odporu vedly, vyslovily v prvních reakcích nad novou úpravou uspokojení. O svém dalším postupu jednaly včera v podvečer.

V komuniké prezidentské kanceláře se uvádí, že prezident na návrh předsedy vlády rozhodl nahradit zákonný článek zavádějící CPE mechanismem ve prospěch zaměstnávání mladých lidí v obtížích. Premiér Villepin vzápětí v krátkém prohlášení řekl, že obratem podá návrh zákona o zavedení nové úpravy a vyslovil se pro zahájení jednání se sociálními partnery bez předběžných podmínek. Návrh, který by podle zpráv tisku mohl být v prvním čtení schválen ještě do konce týdne, předpokládá mj. podporu pro zaměstnávání mladých lidí...

Konkrétně těch mladých, kteří postrádají kvalifikaci, nebo kteří bydlí v problémových, tzv. citlivých městských zónách. Těchto zón je v celé zemi 750. Francouzské hospodářství je v krizi, hlavním hybatelem všeho dění jsou nadnárodní společnosti, které si diktují prosazovaná opatření znamenající další útoky na životní úroveň a jistoty, chtějí snížovat absolutně či reálně platy, prodlužovat pracovní dobu, tlačit na větší flexibilizaci a posílit možnosti zacházet se zaměstnanci jako s onucemi. Hospodářství je v krizi, přitom  velké korporace v roce 2005 zvýšily zisk na 65 miliard euro oproti 44 mld. euro v roce 2004 a zároveň  se zvýšil počet lidí žijících za životní minimum o 4,7%.

Premiér, který CPE prosadil a tvrdě hájil, řekl, že se snažil o účinné a rychlé řešení, a vyslovil lítost nad tím, že ne všichni to pochopili. Přiznal alespoň, že pro uplatnění CPE nejsou podmínky. Mezi další poražené patří prezident Jacques Chirac, ale svým způsobem také instituce parlamentní demokracie a ambice reformovat Francii.

Villepin doplatil hlavně na to, že Francouzi ve své většině odmítají vzdát se sociálních jistot, kterých v posledních desetiletích v rámci nutných opatření v oblasti životní úrovně jako nástroje "boje proti komunismu" nabyli. Jistota jednou získaného zaměstnání je jedna z nich a neradostnou představu, že mladý člověk bude moci být během prvních dvou let kdykoli propuštěn, navíc bez udání důvodu, francouzské odbory a spolu s nimi i studenti prostě odmítli. Villepinovy poukazy na to, že liberalizace najímání a propouštění pracovních sil nakonec přinese snížení nezaměstnanosti mladých, i na to, že CPE je jen jeden z mechanismů jak toho dosáhnout, nebyly přijaty. Celý zákon navíc obsahuje řadu dalších perliček -. zavádí např. učňovské vzdělání už od 14 let (což znamená levnou pracovní sílu pro továrny a vzdělání pro tyto učně omezené jen na 18 týdnů ročně) a povoluje noční práci už pro 15leté - a to dokonce poprvé po roce 1871.

Pro „starší“ (zaměstnance nad 57 let s platem okolo životního minima) mají vzniknout dočasná pracovní místa se smlouvou na 18 měsíců, která se může řetězit. Zaměstnavatelé mohou propouštět i zkušené a dlouhodobé zaměstnance a změnit jejich pracovní místa na nejistá a málo placená (podobně jako např. v Belgii, kde značná část zaměstnanců pracuje na omezený či krátkodobý pracovní poměr).

Z celého zákona však nejvíce vyčnívala právě zmiňovaná pasáž o dvouleté zkušební době pro mladé, v rámci které by ztratili absolutní jistotu zaměstnanosti. K českým kritikům protestů je nutné podotknout, že zaměstnavatelé, i ve Francii, mají dostatek možností, jak se vypořádat s línými a neschopnými či pracovní smlouvu nerespektujícími zaměstnanci, takže celý navrhovaný systém je jen bič na mladé, aby "drželi hubu a krok".  Ono sehnat např. po škole hypotéku na bydlení, když nemáte 2 roky jistotu práce, by bylo asi hodně těžké...

Boj tímto vítězstvím samozřejmě nekončí. Už nyní je zřejmé, že připravovaný náhradní mechanismus ve prospěch zaměstnávání mladých lidí v obtížích místo CPE bude dalším pokusem oslabit práva studentů a mladých pracujících. Zklamal by se tak ten, kdo očekává konec protestů a klid. Desetitisíce lidí zůstavá v ulicích a na stráži, aby nemilosrdně čelily dalším zkouškám.  

{moscomment}
 

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .