header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Jak jsme si všichni rovni

Tak jsme se pobavili zdůvodněním, proč kdysi nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, když vystupoval v prospěch restituentů, nepřekročil svoje pravomoci.

Jak konstatoval jeho kolega ze soudcovské stolice, "podjatost sice měl, ale nedosáhla takové úrovně, aby se" (ze zásahů do projednávání restitucí) “vyloučit musel."

"Podle Aktuálněcz Zeman v závěrečném návrhu uvedl, že ve schůzkách s Czerninem neviděl nic závadného."

Jak také jinak.

"Podle soudu nešlo o kárné provinění. Předseda senátu Petr Mikeš uvedl, že Zeman po subjektivní stránce podjatý nebyl a že neměli pochybnosti, že by dovolání ve věci dopadlo zcela stejně, pokud by se Zeman z procesu vyloučil. Podle senátu ale byla důležitá stránka objektivní, tedy nakolik mohla podjatost vnímat veřejnost a nakolik si Zeman tohoto měl být vědom. Podle Mikeše v tomto vztah v dané věci Zeman sice měl" (být vědom, že to veřejnost bude vnímat jako podjatost), "ale nedosáhlo to podle něj takové úrovně, aby se vyloučit musel."

Takže když nějaké soudní jednání dopadne určitým způsobem, tak v jeho prospěch pan Nejvyšší zasahovat může, protože i bez jeho zásahů by to dopadlo "dobře"! No a pak se měří, jestli zasahování dosáhne úrovně, kdy by nevhodné bylo. Jakpak se to u nejvyšších mocipánů řeší? Klasický mocenský Cimrman.

Mj. šlo o to, že:

“Nejvyšší státní zástupce vystupoval podle serveru Seznam Zprávy jako neformální prostředník. Neobrátil se přímo na restituenta, ale na jeho vzdáleného bratrance soudce Jana Czernina. Zeman Czerninovi v roce 2014 vzkázal, že chce jako Habersbergerův přítel pomoci spor vyřešit a poté podnítil tři schůzky… Habersberger serveru potvrdil, že Zemana zná z opakovaného pobytu v penzionu, a popřel, že by s ním mluvil o sporech kolem restitucí" (!).

Přátelé se přece o tom, co je nejvíc zajímá, přece nebavěj.

Škoda, že už nežije Jaroslav Hašek. A jak napsal Karel Teige v knize Svět, který se směje: "Ironie je jediným čestným kompromisem mezi hluboce raněnou duší a světem, s nímž není možno se smířit."

A dodal: "Humor je reakce životního elánu proti zhoubě, nezdaru, nicotě. Je doma všude tam, kde jakýmkoliv způsobem jde o život."

Tak se aspoň zasmějme, jakou s námi "páni" hrajou habaďůru.

 

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/seznam-zpravy-nejvyssi-zalobce-zeman-zasahl-do-kauzy-znameho/1983831

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nejvyssi-zalobce-zasahl-do-kauzy-ktera-pomohla-jeho-znamemu-137469

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nss-projednavani-karne-zaloby-na-byvaleho-nejvyssiho-zalobce-zemana.A211215_134213_domaci_lre

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .