header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Chceme získat důvěru lidí mladých věkem či duchem

V Ostravě vznikla v roce 1992 při MěV KSČM Komise dětí a mládeže, na podnět pléna městského výboru, aby zajišťovala aktivity pro děti při městských oslavách Dne tisku a 1. máje, případně další akce zaměřené na dětí a mládež ve městě. Přinášíme Vám rozhovor o činnosti mladých v Ostravě...

V Ostravě působí aktivně Komise mládeže. Jak a kdy vlastně vznikla a na čí podnět?
Komise dětí a mládeže při MěV KSČM vznikla v roce 1992 na podnět pléna městského výboru, aby zajišťovala aktivity pro děti při městských oslavách Dne tisku a 1. máje, případně další akce zaměřené na dětí a mládež ve městě. Mezi první aktivity komise patřila například podpora pionýrského tábora Pionýrské skupiny Paprsek nebo organizace vlastního volejbalového turnaje.
Co je dnes náplní činnosti této komise? Vyvíjí spíše činnost zájmovou, nebo i politickou? A s jak početnou skupinou mladých komise pracuje?
Komise dětí a mládeže má v současné době 25 členů a pracuje s širokým okruhem sympatizantů. V její činnosti můžete najít řadu sportovních akcí, které mají už svou dlouholetou tradici, jako jsou například už výše zmíněný Volejbalový turnaj o pohár MěV KSČM (letošního třináctého ročníku se zúčastnilo 15 družstev, asi 100 účastníků), pravidelné turnaje v kuželkách (4x v roce) a předvánoční bowlingový turnaj, výstupy na Beskydské vrcholy. Pro děti jsou to zase zábavné soutěže při každoročních oslavách 1. máje, Mezinárodního dne dětí, Slavnostech levicového tisku či oslavy konce školního roku v ostravském Hornickém muzeu. Každým rokem se však snažíme přinést i nějakou novinku – vloni to byla velice zdařilá drakiáda, kterou bychom určitě chtěli letos zopakovat. Všechny tyto akce jsou „otevřené“ a jsme rádi, že se jich účastní nejen členové KSČM se svými rodinami a dětmi, ale opravdu široká veřejnost.
Od ledna 2004 jsme navíc zahájili periodické vzdělávání mládeže, kde mladým lidem chceme objasňovat jak základy marxistické filozofie, tak s nimi besedovat o aktuálních tématech dnešní doby (problematika Evropské unie, připravovaná sociální a důchodová reforma apod.).
Mají tyto besedy nějaký předem daný program vzdělávání, nebo ho uzpůsobujete podle toho, koho seženete? Postrádáte systém stranického vzdělávání mladých?
Tyto pravidelné besedy skutečně vznikly z důvodu, že nám systém stranického vzdělávání mladých chyběl. Připravujeme je v ne vždy lehkých podmínkách, ale máme radost, že už si našly řadu aktivních a pravidelných účastníků. Jejich program není přesně stanoven, témata se odvíjejí dílem od aktuálního dění v naší zemi a politice, dílem i od toho, jakého lektora se nám podaří získat. Bývají to jak lektoři z řad členů KSČM, tak i levicově smýšlející odborníci – nestraníci.
S kým spolupracujete, ať už v rámci KSČM, či mimo?
V rámci KSČM je to především městský výbor strany, jeho další odborné komise a ostravské obvodní koordinační výbory KSČM. Při řadě akcí se setkáváme a spolupracujeme i se Zájmovou skupinou mladých při OV KSČM Karviná. Z těch mimostranických můžeme jmenovat například ostravskou nadaci „MY z ostravské mládeže“, nebo jeden z ostravských dětských domovů.
Co vidíte jako hlavní problémy mladých současnosti? Jak chcete tyto problémy řešit?
To je tak široké téma, že se do tohoto rozhovoru nevejde. To by vydalo na samostatný článek!
A jak vidíte práci KSČM mezi mládeží a mezi vlastními mladými členy? Cítíte potřebu aktivní celostátní koncepce práce s mládeží a mladými členy (včetně např. místopředsedy pro mládež a koordinátorů v krajích)?
Problémy v práci s mladými členy a mládeží podle nás vyplývají z problému generačního uvnitř KSČM. Dobrou koncepci práce s mládeží určitě nevytvoří ti, kdo už sami mladě nejsou schopni myslet a problémy, potřeby a vnímání světa dnešních mladých lidí nejsou schopni pochopit. Myslíme si, že koordinátoři práce s mládeží v krajích jsou skutečně nezbytní. Ale koordinátoři „funkční“, kteří by práci s mládeží měli jako hlavní náplň činnosti a ne jako přívažek k dalším funkcím a kteří by měli i patřičné rozhodovací pravomoci, např. na úrovni dnešních předsedů okresních výborů.
Co ještě zajímavého byste chtěli čtenářům Mladé pravdy sdělit?
Možná, že se vašim čtenářům budou aktivity naší Komise dětí a mládeže budou zdát příliš „mírné“, málo „akční“. Naším cílem ale není pořádat demonstrace ani „strašit“ revolučními hesly. Chceme spíše získat důvěru lidí mladých věkem či duchem, levicově smýšlejících nebo dosud nerozhodnutých. Setkávat se s nimi ve chvílích aktivního odpočinku, připravit zábavu jejich dětem. A v těchto neformálních chvílích jim dát najevo, že chápeme jejich strasti vyplývající z ne zrovna ideální ekonomické situace, v níž se ocitá stále více lidí naší země, a našeho regionu zvlášť, a jsme na jejich straně. A takto nenásilně získávat na svou stranu je!
Děkuji za rozhovor.

zst
 
{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .