header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Stoltenberg vyhrožuje rozmístěním jaderných zbraní na východ od Německa

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v projevu na konferenci NATO Talk v Berlíně (pro Německou atlantickou společnost), vyjádřil posun v jaderné doktríně NATO. Mimo pochvalování si, jak je prý důležité, že může americká armáda s německou Luftwaffe sdílet jaderné zbraně, pronesl hrozbu rozmístění jaderných zbraní ve východní Evropě v případě, že by se nová německá administrativa vyslovila proti přítomnosti jaderných zbraní na svém území:

Je na Německu, aby rozhodlo, zda ve vaší zemi budou jaderné zbraně, ale alternativou je, že skončíme s jadernými zbraněmi v jiných zemích Evropy, také na východ od Německa.

Tato formulace je nejen vydíráním Německa při rozhodování a ohrožováním Ruska jadernými zbraněmi blíž Moskvě. Odporuje to také dosavadním smlouvám NATO-Rusko z 90. let. Na prohlášení už reagovala ruská diplomacie.

Mělo by to zajímat i nás. Často se spekuluje o Polsku jako možném umístění amerických jaderných zbraní. Ovšem nezapomínejme na zkušenost s pokusem o umístění americké základny v ČR na začátku tohoto století. Nyní se připravuje nová vláda ještě zaslíbenější "euroatlantické civilizaci", než byla ta předchozí.

Tento vývoj by vedl k dalšímu jadernému zbrojení v Evropě a válečné hrozbě. Tato pro nás nanejvýš důležitá výhrůžka není k nalezení v západních ani našich korporátních tiskových agenturách.

Přitom je 50. minutě záznamu konference zde https://youtu.be/brSjhHPZTpU?t=3008

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .