header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení EPA na IV. Evropské sociální fórum

Pražské Evropské přípravné shromáždění ESF-Atény 2006 se konalo za účasti 190 lidí, z nich 57 bylo ze střední a východní Evropy. Přítomny byly některé odbory jako CGIL, CGT, turecké, řecké, rumunské a české (ČMKOS)...

Setkání, které bylo organizováno českou Iniciativou za sociální fóra, se původně mělo konat na magistrátu, ale na poslední chvíli náměstek primátora JUDr. Petr Hulinský odmítl organizátorům poskytnout prostory pro setkání s odvoláním na vnitřní zprávu magistrátu, která poukazovala na skutečnost, že ESF je od roku 2003 sledována bezpečnostní službou BIS jako antiglobalizační uskupení.
„Nedoporučuji poskytnout žadateli zasedací prostory“, napsal ing. Martin Trnka panu Hulinskému. Čeští organizátoři dokázali s mimořádnou schopností v několika hodinách najít náhradní místo pro konání setkání, čímž zajistili nezbytné podmínky pro práci. Bylo to poprvé, co se EPA konalo v bývalé socialistické zemi východní Evropy. Dvěma hlavními tématy agendy pražské EPA byly příprava programu 4. ESF, které se bude konat v Aténách v dubnu 2006, a Východní Evropa.
 
O programu 4. ESF
Na základě předběžných konzultací o hlavních tématech pro aténské ESF se rýsují tyto body:
1. Válka a mír, role Evropy ve světě
2. Evropa v globalizovaném světě, instituce
3. Imigrace v Evropě
4. Diskriminace, rasismus, extrémní pravice
5. Sociální práva jako obecné dobro a dosažitelnost těchto práv
6. Bída a vyloučení ze společnosti
7. Práce, právo na práci, nezaměstnanost, nejistota, ekonomický růst, produktivita
8. Životní prostředí a udržitelný rozvoj
9. Jaká demokracie v Evropě? Federalismus, integrace, instituce
10. Ekonomická a finanční evropská politika a instituce
11. Vzdělání, kultura, média
12. Rovná práva žen
13. Strategie hnutí (od Seattlu po dnešek)
14. Kam směřuje EU?
15. Oblast sociální projekce ve smyslu Jaký druh nového světa chceme? S kým a jak? Naše sociální alternativa k neoliberální přítomnosti (společný návrh koordinačních skupin maďarského a rumunského SF)
Cesta hnutí – svědectví o sociální situaci a podmínkách v různých zemích.
 
Tato témata mají být v následujících 3 měsících námi všemi harmonizována, v tutéž dobu můžeme začít prezentovat svoje návrhy na semináře a workshopy. Příští EPA se bude konat v září v Istanbulu a před Istanbulem budeme pravděpodobně mít zvláštní setkání programové skupiny.
 
Ústřední místo v diskusi mělo referendum o ústavě EU ve Francii 29. května. Sophie Zafari, představitelka francouzských odborů FSU, nás informovala o pokroku politické kampaně a její atmosféře ve Francii a zvážila možnost, že v referendu zvítězí hlasování pro NE, což by znamenalo odmítnutí neoliberální ústavy EU. Vítězství NE by mohlo vytvořit v celé Evropě novou situaci a otevřít cestu ke skutečně demokratickému konstitučnímu procesu zezdola. Mezinárodní síť REDDS (Demokratická sociální práva pro Evropu) svolává na listopad do Říma důležité mezinárodní shromáždění jako začátek takového procesu. REDDS považuje za důležitou účast východoevropských sociálních hnutí v budování sociální Evropy pro lidi. Tento boj by měl pokračovat i v případě vítězství ANO, aby byly obhájeny zájmy odhadovaných 48-49 % francouzských voličů, kteří budou každopádně volit proti ústavě.
 
Východní Evropa
Měli jsme coby Východoevropané 4 regionální schůze, s účastí více než 40 lidí z Albánie, Česka, Slovenska, Litvy, Maďarska, Polska, Ruska a Rumunska. Ústřední místo v diskusi na těchto užitečných setkáních zabíraly chudoba a existenční problémy, nezaměstnanost a velmi nízké příjmy ve Východní Evropě. Rozhodli jsme se prezentovat tyto sociální problémy východní Evropy na 4. ESF v Aténách. Rovněž jsme se rozhodli organizovat pochody proti chudobě, nezaměstnanosti, nejistotě a vyloučení ze společnosti ve střední a východní Evropě na konci ledna 2006, v době ekonomického summitu v Davosu. Nabídli jsme našim přátelům ze Západu, aby se připojili k naší kampani.
Rozhodli jsme se, že si budeme po síti ESFEAST vyměňovat informace o sociální situaci ve svých státech. Potřebuje důvěryhodné (ne propagandistické) informace a data o chudobě, nezaměstnanosti, podvýživě atd., abychom disponovali podklady pro argumentaci ve svých zemích tím, že budeme vyvíjet různé iniciativy, tiskové kampaně, sociální a politickou mobilizaci pro naplňování lidských a sociálních práv, proti vyloučení ze společnosti. Tuto výměnu informací by měla započít koordinační skupina Maďarského sociálního fóra tím, že dá k dispozici souhrn dat a závěrů maďarské konference o chudobě konané 20. března 2006 v Budapešti. Navrhli jsme před ESF v Athénách zorganizovat 2 až 3 otevřená setkání v některých městech východní Evropy, abychom naladili veřejné mínění směrem k sociálním problémům a námi navrhovaným řešením, a abychom se připravili na ESF. (Byly zmíněny Bělehrad a Budapešť.) Rovněž doufáme, že nám tato setkání mohou pomoci překonat nebo alespoň zmírnit některé vnitřní rozpory a kontradikce v našich hnutích.
Ještě jednou byla diskutována idea středo a východoevropského sociálního fóra. Někteří lidé souhlasili, jiní uvažovali o tom, že by nebylo užitečné dělit naše síly v našem boji za mír, lidská a sociální práva s tím, že tato práva jsou univerzální a ne regionální, a jiní tuto myšlenku nezamítali, ale chtěli se dozvědět více a říkali, že taková iniciativa musí být založena na ohromné jednotě sociálních sil, směřujících k dosažení sociálních cílů určených v Chartě principů z Porto Alegre a nesloužících žádným individuálním a egoistickým zájmům moci. Mezi sociálními cíli, které zmínili, bylo překonání neoliberálního kapitalistického systému, odmítnutí všech forem imperialismu, budování demokratické a svobodné společnosti zaměřené na lidskou bytost. (Ohledně tohoto návrhu nebyl konsensus.)
 
Závěry a poznámky
Problémy chudoby a vyloučení ze společnosti, nezaměstnanosti a nejistoty, základní sociální problémy naší oblasti, byly zahrnuty do agendy 4. ESF v Aténách. Museli jsme velmi aktivně participovat v definování plenárních zasedání, seminářů a workshopů na tato témata, abychom mohli vysoce kvalifikovaně promluvit k účastníkům ESF o našich hlavních sociálních alternativách a nezbytnosti změny sociálních vztahů v jednotě s našimi západoevropskými přáteli. Koordinační skupina Maďarského SF zve i vás a vaši organizaci, aby se připojila ke společné iniciativě s Koordinačním výborem Rumunského SF, která má za úkol otevřít prostor pro sociální program v Aténách na téma „Jaký druh nového světa chceme? Jak? S kým?“ (Už jsme distribuovali náš dokument o tomto plánu, a ještě jednou ho rozešleme.) Také bychom rádi věděli, jaký je váš názor na pochody proti chudobě a jak byste je mohli zorganizovat ve svých státech. 
Zapsal: Endre Simó,
Přeložila: Blanka Charvátová
 
Protestní prohlášení
 Zástupci hl. m. Prahy nepovolili, aby se Evropské přípravné shromáždění pro Evropské sociální fórum konalo na Nové radnici, přestože záštitu nad ním laskavě převzal místopředsaeda české vlády Zdeněk Škromach.
Na rozdíl od jiných měst, jako Florencie, Paříže a Londýna, městečko (v orig. “township”) Praha neposkytlo této akci žádnou podporu kvůli údajným tzv. “bezpečnostním informacím”, které obviňují naše sítě, že jsou “uskupení s extrémně levicovou orientací”.
Energicky odmítáme tuto difamaci a zdůrazňujeme, že Evropské sociální fórum je otevřeným demokratickým prostorem pro scházení se všech sektorů občanské společnosti, které bojují proti militarizaci politiky a diktatuře jediného ekonomického systému řízeného vnějšími silami.
 Přijato 22. 5. 2005 konsenzem všech účastníků Evropského přípravného shromáždění pro Evropské sociální fórum.
{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .