header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Afghánistán - rozhovor s levicovým politikem

Pierre z mezinárodního výboru Komunistické strany hovořil se soudruhem z afghánské levice (z prostředí bývalé Lidově-demokratické strany Afghánistánu, která vedla revoluční přeměny v zemi mezi lety 1978-93). Toto i další zahraniční zprávy a analýzy najdete v posledním vydání Mezinárodního bulletinu KS. (Komunistická strana Británie, 17. srpna 2021)

Jak bys charakterizoval současnou afghánskou vládu?

Současná vláda je loutkou, plně závislou na vůli USA, nemá ani trochu činnosti vnitrostátní ani vnější politiky, vše záleží na ministerstvu zahraničí USA. Dosud jsou všechna opatření vedena Spojenými státy. Vláda nemá nezávislou vůli ve věci regulace otázek pro zemi.

Kdykoli jsou problémy během voleb, USA vytvářejí řešení mimo ústavu. Například v roce 2014 byla mezi dvěma prezidentskými kandidáty tak velká propast, že vyhlášení vítěze trvalo příliš dlouho. John Kerry přijel do Afghánistánu, aby vytvořil řešení, vládu národní jednoty, to v afghánské ústavě neexistuje! Když máme velké národní problémy, sami nemáme dostatečnou moc nebo kompetenci k jejich řešení, Američané vždy přijdou věci vyřešit.

V posledních volbách se objevil stejný problém, oba kandidáti se chtěli stát prezidentem, Američané se rozhodli, že prezidentem bude Ghani, a vytvořili novou funkci, aby umožnili druhému kandidátovi získat vládní pozici. To vše bylo nezákonné, mimo ústavu.

Jak silné jsou organizované dělnické hnutí, odbory a pokrokové politické strany?

V tuhle chvíli to je hodně složitá situace. My (LDSA; Lidově demokratická strana Afghánistánu) jsme byli u moci, což bylo následováno svévolným despotickým režimem, chaotická situace. Smetení všech pokrokových hnutí, všech lidových hnutí vyhnaných od moci a ze země. Byli jsme rozdrceni a rozděleni na tisíc kousků a na našem místě probíhaly frakční války mezi mudžahedíny, kmenovými skupinami, vojevůdci. Bylo 70 000 mrtvých, nebylo místo pro normální politický život, stávky, volby, nic z toho. Nebyl prostor pro politické organizace. Tato situace trvala roky až do roku 2001, kdy, ať už byl původ jakýkoli, získali Američané příležitost okupovat Afghánistán.

Když Američané zemi okupovali, byl vytvořen nový řád, který uvedl do pohybu proces vytváření vlády. Tato vláda byla sestavena starými správci vyškolenými CIA a reakcionářskými elementy, neexistovala šance, že by se do této okupační vlády dostaly lidové síly. Vytvořili falešnou demokracii, plnou omezení a to vše s cílem udržet vládnoucí vrstvu u moci. Levice neměla příležitost se zúčastnit nebo vyjádřit. Není možnost získat pozice. USA povolily vznik politických stran, legálně, ale ty se v podmínkách války nemohly skutečně organizovat. Vedle toho existuje vždy vnější tlak a hrozby na pokrokové strany. Existuje právo na stávku, ale ve skutečnosti se žádné velké organizované stávky nekonají. Existuje právo na svobodný tisk, ale žádné skutečné podmínky k jeho vyjádření. Byla to záměrná snaha Američanů, nechtěli žádné levicové organizace, žádné lidové síly v zemi.

Podle Ašrafa Ghaního žije 90 % Afghánců pod hranicí chudoby. Tohle neexistovali, když jsme my (LDSA) byli u moci! Tato nízká úroveň rozvoje je složitá pro odbory, v některých částech se vyskytují skutečné problémy s hladem.

Jaké jsou důvody stažení USA/NATO?

Ve skutečnosti to není ústup. Vysvětlím, proč. Vojenské základny tu jsou, nadále stále jsou udržovány. Země je stále okupovaná, ať už tam máte vojáky nebo ne. Američané vytvořili politiku, která zajišťuje, že budou stále kontrolovat zemi:

1. Vytvořili si společenskou základnu závislou na americkém kapitálu. V podstatě jde o staré mudžáhedíny a proamerickou správu. Tato společenská základna spotřebovává většinu americké pomoci a bohatství země. Existují různé frakce, lidé, kteří mají smlouvy na stavby, logistiku, palivo. Do konkrétních společenských skupin proudí spousta peněz. Například letecká základna Bagram potřebuje benzínu, hodně benzínu! To je smluvně vázáno na soukromé podniky, jejichž velké zisky se dělí mezi tuto proamerickou společenskou vrstvu. Tato skupina udělá vše pro to, aby ochránila USA a jejich zájmy.

2. Jak již bylo zmíněno, jedná se o vytvoření správního systému, který brání vzniku národních nebo pokrokových sil.

3. Existuje vojenský pilíř, bezpečnostní síla, která dělá to, co říkají Američané.

Takže vojáci odcházejí, ale celý systém okupace nezmizel.

Tálibán vytvořila britská vláda, zorganizovala ho pákistánská vláda a financovala Saúdská Arábie. Tálibán je výtvor, byl stvořen těmito silami. Mudžahedíni v 80. letech pocházeli z 8 různých skupin operujících mimo Pákistán, šlo o mnoho nesourodých rozptýlených skupin, které nebyly snadno kontrolovatelné USA. Byli spojenci USA proti socialismu, ale sledovali nezávislou politiku. Když Tálibán vznikl, udělal přesně to, co mu řekli Pákistánci. Když byl u moci, velmi se přátelil s USA, mluvil, vedl obchodní jednání o obchodech s plynem a páchal ta nejhorší zvěrstva. Hrozné násilí, obrovské masakry proti nejchudším etnickým skupinám. Zabíjejí lidi tím, že je zavírají do klecí v poušti bez jídla a vody. Organizovali masové zabíjení, bylo zabito 62 % populace Hazárů. Tálibán vyhodil do vzduchu starověkou sochu Buddhy, bez respektu ke kulturnímu dědictví. USA dovolily, aby to pokračovalo, aniž by něco udělaly.

Tálibán nikdy nebyl celkově proti USA, ale byl nespolehlivý. Afghánistán byl strategickou lokalitou a USA tam chtěly mít přímější kontrolu. Pochopte tedy, že USA prostě chtěly provést invazi, protože to bylo v jejich geopolitických zájmech, a 11. září, celá válka proti teroru, to vše byla jen záminka.

Osoby instalované v Dauhá nebo Kataru jsou „oficiální“ Tálibán. Měli byste vědět, že to jsou všechno staří velitelé Tálibánu nebo významné osobnosti, které zajali Američané, prošli zátokou Guantanamo nebo Bagramem. Když je propustili, nevrátili se bojovat, nyní žijí v luxusních hotelech v emirátech. Jsou dobře placeni. Tito oficiální lidé z Talibanu jsou k dispozici Američanům. Když vidíte vyjednávání, jsou to jen Američané vyjednávající se svými vlastními loutkami, nejsou to ani tak jednání, jako spíš přátelské sdílení moci. Co je důležité, že lidé, kteří vyjednávají v Kataru, nejsou „skuteční“ Tálibánci, jsou to nyní jen politici. „Skuteční“ bojovníci Tálibánu jsou nevzdělaní nebo mají pouze teologické vzdělání, jsou to mladí muži z vesnic, kteří dostali zbraně a bylo jim řečeno, aby bojovali, nikoli řádná organizovaná politická síla.

Ve skutečnosti mají Američané hezkou a dobře řízenou, dobře ovládanou válku. Vláda v Kábulu a vůdci Tálibánu v Kataru jsou loutky USA. Někdy se zbraně „ztratí“ a skončí v rukou bojovníků Tálibánu, zatímco afghánská armáda se nemůže hnout bez souhlasu USA. Když mezi těmito dvěma dochází k jednáním, jde v podstatě o sblížení dvou proamerických sil.

Když si jeden z vůdců Tálibánu šel promluvit s Íránem, byl brzy poté zavražděn po útoku bezpilotních letounů. Tito lidé jsou mrtví, pokud dělají věci, které se USA nelíbí, a oni tomu oni rozumí. Velitelé Tálibánu v Afghánistánu nejsou na jednáních vůbec přítomni, to jsou ti, kterých se USA obávají. A vidíte, že když byla podepsána mírová dohoda, na násilí na místě to nic nezměnilo. USA nedovolí Tálibánu převzít v zemi moc bez omezujícího partnerství.

Jaké mohou být dopady zpolitizovaného islámského režimu v Kábulu na stabilitu Střední Asie, Indický subkontinent a čínskou iniciativu Pás a cesta?

No, v Afghánistánu už existuje islamistická vláda, Američanům se to líbí. Vytvořili ji v roce 2001! Chtějí zemi jako Saudská Arábie, nebo Maroko, to je přání Američanů. Na regionální problematiku lze pohlížet prostřednictvím manipulace s etniky. Tálibán jsou většinou Paštunové (na jihovýchodě země), a ne většina, i když si nemůžeme být jistí, protože neexistuje řádné sčítání lidu. Pro pochopení regionálního rozměru stačí říci, že válka začala na východě země a byla přenesena na sever země. Američané úmyslně přesunuli konflikt a dotlačili ho k hranicím Ruska, Číny a Tádžikistánu. Tento proces pohybu byl důležitý, aby se z něj „stal mezinárodní problém“. Během jednoho měsíce Taliban obsadil 60 měst na severu (provincie Badakhstán, Kunduz), všechny oblasti, kde jsou Uzbekové, Tádžikové, Hazarové, žádní Paštunové. Jak to, že Tálibán může dobýt města bez místní podpory? Tálibán je na severu dobyvatelskou silou. USA se snaží vyzbrojit Tálibán proti Tádžikistánu (sekulární a proruské zemi) a proti Číně. USA se snaží využít Tálibán tímto způsobem k ohrožení a destabilizaci Střední Asie.

CSTO (Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti; oblastní organizace sedmi států býv. SSSR; pozn. překl.) byla vytvořena konkrétně k zastavení šíření Tálibánu do Střední Asie. Rusové mají v Tádžikistánu velmi silné vojenské základny se všemi nejnovějšími technologiemi. Přivezli tam rakety Iskander. Proč by nosili tyhle velké rakety na malé bojovníky Tálibánu? Rakety jsou tu proto, aby chránily proti Američanům, proti základnám NATO, protože Rusové chápou, že NATO tlačí Tálibán do Střední Asie.

Číňané chtěli vést Novou hedvábnou stezku přes Afghánistán a historicky byl Afghánistán velkou součástí Hedvábné stezky. Tyto obchodní cesty by pomohly Číňanům a pomohly by rozvoji Afghánistánu, ale Američané řekli ne, zastavili to. V Afghánistánu je otevřený měděný důl, obrovský důl, druhý největší na světě, který vytvořila vláda LDSA. Číňané nabídli, že důl koupí za dva miliony dolarů, na začátku tisíciletí podepsali smlouvu, čínské investice by vytvořily pracovní místa, rozvinuly ekonomiku. Američané řekli ne, řekli Číňanům, aby odešli, řekli jim, ať jdou někam. USA chtějí zablokovat Hedvábnou stezku a nemají zájem o projekty hospodářského rozvoje.

Jaké požadavky by mělo mít mírové hnutí v Británii na britskou vládu? Mohla by OSN hrát významnou roli?

Británie vždy měla úlohu ve vládě Afghánistánu skrze Pákistán. Chceme, aby britská vláda viděla Afghánistán takový, jaký skutečně je, sekulární multietnickou zemi. Jak jsem zmínil, dochází k rozdělení společnosti do různých etnik, rozpor etnických skupin je mor. Britská vláda se vždy snaží jednat přes Pákistánce a Pákistánci vždy proti sobě staví etnické skupiny.

Minulý týden byla bomba v dívčí škole, 87 dívek zabito, více než 100 zraněno. Jsou to děti, je to barbarství. Jsou tu další masakry v mešitách, na veřejných shromážděních, ve školách. Požadujeme, aby mírové hnutí v Británii uznalo multietnický charakter Afghánistánu a pomohlo zabránit prohlubování rozporů.

Abyste pomohli pokrokovým silám v Afghánistánu, braňte prosím ty, kteří jsou pronásledováni uvnitř země, soudruhy, kteří jsou za svou činnost terčem útoků a hrozí jim smrt.

zveřejnilby Phil Katz |: International Bulletin KS Británie

https://www.communistparty.org.uk/category/international-bulletin/
Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .