header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ne trestání lidí za chudobu!

9. července se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR hlasovalo o schválení novely tzv. Zákona o pomoci v hmotné nouzi, podle které má být člověk, který 3krát spáchá přestupek, zbaven jakékoli finanční pomoci ze strany státu, tedy i životního minima. Návrh této novely předložila již v roce 2018 skupina pravicových poslanců za ODS a nyní tento návrh prošel posledním čtením. Při posledním hlasování se na schválení spojili především zástupci pravicových prokapitalistických stran ANO, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, SPD, a bohužel i KSČM. Při aplikaci takového zákona by de facto každý, kdo třikrát spáchá přestupek, byť vynuceně okolnostmi - třeba v obchodě ukradne housku, nebo si nekoupí lístek v MHD, nedostal od státu ani korunu pro svoji existenci. Navíc takové pravidlo nebere v úvahu, že ani v chudobě si nejsou lidé rovní, a daleko méně dopadá na ty, kdo má jiný, byť třeba nepřiznaný příjem. Ať ti skuteční chudáci třeba zemřou hlady! Proto je tento návrh, který přichází v období nadcházející krize, kdy hrozí velké zvýšení nezaměstnanosti, velmi krutým bičem, jenž nemilosrdně trestá nemajetné lidi za jejich největší hřích - za to, že jsou chudí!

K hlasování se vyjádřila také poslankyně za KSČM Hana Aulická Jírovcová - politička, jejíž nominování na kandidátku nechtěla podpořit ani její krajská organizace v Ústeckém kraji, a dokonce uvedla, že pokud nebude na volitelném místě, tak si bude hledat jinou práci. Poslankyně na svém facebookovém profilu uvedla toto:

"Po dlouhém a urputném boji v PS, se dnes konečně podařila schválit novela zákona o Hmotné nouzi, tzv. pravidlo 3x a DOST! Smutné, že na konci volebního období, schvalujeme jen menší změny, ale zase určitě potěšíme slušné občany. Konečně si někteří občané nebudou moc myslet, že si můžou dovolit vše, bez jakéhokoliv postihu!"

Nejen, že Hana Aulická Jírovcová tímto naznačuje, že nejchudší vrstvy obyvatel jsou pro ní jen "póvl" či "lůza" a ona je ten "slušný občan", ale zároveň podporuje pravicově-konzervativní iluzi, že větší represe povedou ke snížení kriminality. Ovšem když se kapitalistický režim zpřísní, tak lidé pro svoje přežití budou páchat daleko horší činy, kterými ty "slušné lidi" budou více ohrožovat, a přibude i více násilných činů, psychických poruch a sebevražd - a to všechno z existenčních důvodů. Navíc ani nikdo z lidí, kteří si momentálně myslí, že jsou finančně zaopatření, nikdy neví, kdy se dostanou do takové životní situace, ve které budou muset přežít za každou cenu - i za cenu porušování zákona.

Paní poslankyně nevidí, nebo nechce vidět, že v kapitalismu je akumulace bohatství jedněch podmíněna akumulací bídy na opačné straně společnosti a že takto přijímané zákony slouží právě pro snadnější disciplinaci "těch dole" - a to i těch podle ní "slušných", kteří (zatím) žádný přestupek nevykonali. Takové zákony totiž stupňují strach z nezaměstnanosti a chudoby, který má zabránit třídnímu odporu tváří v tvář společenské nespravedlnosti, vykořisťování, zdražování, nadměrné práci atd., jež jsou vrozené kapitalismu.

Jako komunisté bychom rozhodně měli stát za všemi lidmi, kteří jsou svázáni a vykořisťováni kapitálem - a to i v případě, kdy si člověk momentálně nemůže sehnat práci a je v existenční nouzi. Stát by takovému člověku měl zajistit takovou práci, ve které se bude cítit bezpečně a cílevědomě, a ne aby chodil z firmy do firmy, kde ze sebe bude muset vydat víc než maximum, aby si ho vůbec zaměstnavatel po úplném sedření z kůže za odměnu nechal.

Mezi námi je mnoho lidí, kteří mají hluboko do kapsy a mnoho z nás dobře ví, jak hmotná nouze vypadá. To je pro naše politiky všech stran, kteří mají platy a výhody, o kterých se většině občanů ani nesnilo, téma dost neznámé. Pro nás, mladé komunisty, je zcela zásadní postavit se represím kapitalistického státu vůči nemajetným, které kapitalismus stvořil a nechal je na dně!

ANA

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .