header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Odmítáme provokační manévry NATO!

V těchto dnech vrcholí další z řady vojenských provokačních cvičení demonstrujících sílu Severoatlantického paktu NATO. Pod názvem Defender Europe 2021 se od poloviny března odehrává na evropském kontinentu vojenské cvičení, kterého se účastní na tři desítky tisíc vojáků, především ze Spojených států amerických. Jedná se tak o jedny z největších manévrů NATO v historii. Cvičení probíhá zároveň v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Estonsku, Chorvatsku, Itálii, srbské provincii Kosovo, Maďarsku, Německu, Rumunsku, Řecku a Severní Makedonii.

Oficiálním deklaratorním cílem těchto vojenských manévrů je »ukázání schopnosti NATO sloužit jako strategický bezpečnostní partner v regionech západního Balkánu a Černého moře stejně jako v severní Evropě, na Kavkaze, na Ukrajině a v Africe«. Víc než zřejmý je však skutečný záměr cvičení – v prostoru od Balu po Černomoří demonstrativně připravovat ozbrojené síly NATO na válečnou konfrontaci s Ruskem a zvýšit vojenskou přítomnost Spojených států amerických na území střední a východní Evropy. Součástí cvičení je tak také přesun ohromného množství vojáků, vojenské techniky, výzbroje a dalšího materiálu co nejblíže ruským hranicím.

Přes území České republiky část vojsk Spojených států amerických účastnících se cvičení Defender Europe 2021 táhla již v minulém měsíci. Jednalo se o další z provokačních demonstrativních přesunů po našich silnicích, kterého se zúčastnilo na 600 vojáků a 190 kusů techniky. Konvoj cizích vojáků byl na našem území dokonce utábořen na Vysočině, kde pro něj v Rancířově nedaleko Jihlavy postavila Armáda České republiky stanový tábor, jehož součástí je i zázemí pro opravu vojenské techniky a doplňování paliva. Toto vojenské ležení navíc stále existuje a mělo by být opět využito zahraničními vojsky znovu se provokativně přesunujícími přes naše území v následujících dnech.

Komunisté, společně s dalšími protiválečnými silami, zásadně odmítají přítomnost cizích vojsk na území České republiky a jakékoliv provokační vojenské manévry Severoatlantického paktu NATO včetně těch probíhajících v rámci cvičení Defender Europe 2021. Komunistická strana Čech a Moravy, stejně jako České mírové hnutí a další mírové organizace, zásadně nesouhlasí se zvyšováním napětí v Evropě a s demonstrativními válečnými přípravami NATO a armád jeho členských států. I z tohoto důvodu prosazují komunisté společně s mnoha dalšími občany vystoupení České republiky z agresivního vojenského paktu NATO a zásadní změnu zahraniční politiky naší země tak, aby byla založena na suverenitě, mezinárodní spolupráci a míru.

 

Milan Krajča, předseda Českého mírového hnutí, místopředseda ÚV KSČM

Vyšlo v HaNo 10. června 2021 http://www.halonoviny.cz/articles/view/55505063

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .