header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pochod za Palestinu

V pátek 21.5.2021 se v Praze konala demonstrace na podporu palestinského lidu, který čelí dlouhodobým perzekucím ze strany izraelského apartheidního režimu a reakční Netanjahuovy vlády. Pochod, který započal na Klárově směrem k izraelskému velvyslanectví, byl reakcí na současné vyhrocení konfliktu. Protestní pochod byl organizován kromě místního hnutí solidarity také palestinskými studenty žijícími v ČR a nechyběla bohatá mezinárodní účast.

Naše média hlavního proudu však často nepravdivě informují o skutečných poměrech na okupovaném území Palestiny a často je zapomínáno na fakt, že izraelský režim dlouhodobě porušuje mezinárodní právo ilegálním osidlováním a vyháněním původních obyvatel z domovů. Izraelská armáda disponuje moderními zbraněmi, které používá proti prakticky bezbranným Palestincům.

Servery iDnes, Novinky a další velká internetová média popisují, že se na podporu Palestiny sešly jen "desítky" lidí a zaměřovaly se i na protidemonstraci sionistů, kterých byly desítky jen stěží. Přitom již z autentických fotografií průvodu je patrné, že minimálně 500 lidí přišlo i ve všední den podpořit utlačovaný palestinský lid.

Představitelé naší vlády i opozice, včetně třeba i prezidenta Miloše Zemana, kteří ve jménu servility k americkému imperialismu jednostranně nekriticky podporují izraelský stát, včetně jeho rasistického a apartheidního režimu, a vyvěšují jeho vlajky na veřejné budovy, jen stěží mohou rozdýchat ten fakt, že naše veřejnost a především mladí lidé vidí dlouho zamlčovanou pravdu a jejich postoje se s propagandou současného režimu v zásadě neshodují.

Komunistický svaz mládeže, stejně jako WFDY a další komunistické organizace mládeže a antiimperialistická hnutí ve světě, jednoznačně odsuzuje agresi izraelského státu proti palestinskému obyvatelstvu a podporuje právo palestinského lidu na sebeurčení. Izraelští a palestinští komunisté podporují společné demonstrace všech místních národů proti reakční vládě Benjamina Netanjahua, jejíž počínání v rozporu s mezinárodním právem je vřele podporováno vládou USA, a to jak předchozí Trumpovou, tak i současnou Bidenovou administrativou. Netanjahuova vláda mimo jiné čelí i mnoha obviněním z korupce a zneužívání pravomoci. Je proto velkou lží, že v očích proimperialistických médií izraelský režim vnímán jako "jediná demokracie na Blízkém Východě".

 

Fotogalerie: https://www.facebook.com/ksmcz/photos/pcb.4032780863467422/4032773713468137

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .