header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kubánský duben je opět vítězstvím

V dubnu 1961, před 60 lety, americké impérium zorganizovalo invazi na Playa Girón (Zátoka sviní), proti revoluční Kubě, ostrovu, který neučinil nic horšího, než že si chtěl rozhodovat svou budoucnost sám, bez poručenství USA. V těchto dnech, v rámci konsolidace obrany, revoluční velitel Fidel Castro vyhlásil socialistický charakter revoluce. Během několika dnů byla invaze poražena. V těchto dnech se koná sjezd KS Kuby potvrzující socialistickou budoucnost Kubánců. Kuba vstupuje do nového období globální epidemie. Země s 11 miliony obyvatel, solidárně vysílající své lékaře, má vývoj a produkci vlastních očkovacích látek a léků proti Covid-19. (pozn. redakce ksm.cz)


Ve dnech, kdy nelze zapomenout na události na Playa Girón a kdy je tomu 60 let, co Fidel vyhlásil socialistický charakter Kubánské revoluce, duben opět přináší vítězství. (Granma)

 

Když už by se mohlo zdát, že Kuba vyčerpaná brutálními útoky hanebně mocných Spojených států ztrácí sílu, je tu její předvoj, který bojuje pěstmi, aby z tohoto výjimečného ostrova udělal prosperující a šťastnější zemi.

Když po roce bolesti a smrti v důsledku pandemie svět hledá řešení, jak bojovat s virem, který ničí i ty nejpevnější ekonomiky, Kuba, "trestaná" nejmocnějším impériem planety, se vzpírá, aniž by se provinila jinak než tím, že Kubáncům vrátila to, co jim bylo po staletí odpíráno, a namísto nakažlivého zoufalství povstane s pěti kandidáty na vakcínu, z práce svých vědců, vyškolených revolucí.

Když se zdá, že se celý svět hroutí, povstává Kuba se světlem svých lékařů, svých pracovitých lidí a celého svého národa a je přesvědčena, že ukončí noční můru a bude pokračovat pa cestě k plné prosperitě, která je možná pouze se socialismem jako základnou.

Důvěra obyvatel Kuby není pouze náhodně vylosovanou kartou. Další duben je poznačen nejdůležitějším setkáním politického předvoje země, když se koná od 16 do 19. dubna 8. sjezd Komunistické strany.

Kubánci dobře vědí, že debaty, které v těchto dnech probíhají, se dotýkají prosazení kolektivního blahobytu. A vědí, že není snadné učinit vše, co je třeba, když síly zla nadále chtějí potřísnit čistotu země zahalené do míru a ušlechtilost jejích vůdců a jejího lidu.

Čas běží a není chvíle na výčitky. Vlastním způsobem budeme nepochybně usilovat o víc. Nic nezastaví kurz, na kterém se dohodla a který odhlasovala většina Kubánců společně s vedením své Komunistické strany. Jsme-li Kuba, úžasná a obdivovaná, je to proto, že bezpodmínečně spoléháme na svou stranou.

Ve dnech, kdy nelze zapomenout na události na Playa Girón a kdy Fidelovo prohlášení o socialistickém charakteru Kubánské revoluce slaví 60 let, je duben opět vítězstvím.


Zdroj: Granma.cu 17. duben 2021

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .