header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Jaké to srdce přestalo bít!

15. listopadu 2020 zemřel marxisticko-leninský myslitel Richard Ivanovič Kosolapov ve věku 90 let

Přestalo bít srdce Richarda Ivanoviče Kosolapova - srdce komunisty, učence, sovětského občana. Velké, otevřené, neustále tlukoucí ve jménu pravdy a spravedlnosti pro všechny pracující.

Bojoval proti falešným kázáním o buržoazní svobodě a "lidských právech pro majetné" za cenu milionů oklamaných a okradených právě těmi majetnými. Z duše nesnášel lhostejný formalismus pseudoochránců pracujících - "komunistů pro funkce a výplaty". Nutil tím, že byl tvůrčím marxistou a ne dogmatikem, vidět do hloubky, nebát se limitů a překonávat stereotypy. To, že člověk tak vzdělaný, inteligentní, čestný a srdečný zasvětil svůj život myšlence spravedlnosti a osvobození práce mluví samo za sebe v její prospěch a dělá jí čest. A pochopení toho, že komunisté jsou lidé povahy Richarda Ivanoviče Kosolapova u mnohých mimo jiné ovlivnilo světonázor a životní cestu.

 

První přečtenou knihou čtyřletého syna rudého donského kozáka byly verše A. S. Puškina. Jedněmi z nejvýraznějších dětských zážitků byly předválečná Moskva a Stalingrad. Nezapomenutelnou a nejdůležitější lekcí, ostatně jako u milionů dalších sovětských dětí a dospívajících, byla těžká válečná léta a měsíce fašistické okupace Elisty.

Po škole Richard nastupuje na filozofickou fakultu Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova. A již během studentských let dělá první krůčky v teoretické práci. Toho nezanechal ani jako učitel, pracovník ÚV KSSS, zástupce hlavního redaktora "Pravdy" a během deseti let kdy vedl časopis "Komunista". Protože vnímal neplodnost na nervy lezoucího heslovitého myšlení, Richard Ivanovič hledal znění současného leninismu schopné dráždit mysl a chytit za srdce. Jakožto učenec viděl nevyčerpatelnost potenciálu marxismu, jako komunista viděl svůj úděl ve vnesení těchto vědomostí mezi masy přijetím štafety velkých předchůdců.

V období perestrojky vnímal rostoucí kapitalizaci a zradu ve stranickém systému a vynaložil své úsilí na mobilizaci skutečně komunistických sil proti buržoazní kontrarevoluci. Vystupoval před pracující, povzbuzoval a organizoval stranické soudruhy, shromažďoval kolem sebe kolegy učence a sovětskou mládež.

Neohýbal se a neustupoval. Osud ho nešetřil, brzy přišel o manželku, poté o syna. Měl problémy se srdcem, ale díky nátuře a lékařům to zvládnul. Richard Ivanovič byl ale každou hodinou, každým dnem vždy soustředěný na práci, na ještě další a další kroky, které dělnické třídě v případě potřeby zajistí trvalou zásobu myšlenek - nepostradatelnou v době, kdy je každá minuta drahá a kdy rezervy nejsou po ruce.

Dočasný ústup socialismu ho nezlomil. Jakožto učenec a stratég chápal, že hlavní sociální bitvy nás ještě čekají. Ale dnes je kriticky důležité uchovat myšlenku, nepustit dosaženou úroveň, nedovolit nepříteli nás obelhat a zničit naši práci.

Richard Ivanovič nesl svou pochodeň v srdci životem hodně předchůdců velké myšlenky, které sloužil - štědře rozséval jiskry znalostí, čímž dokázal nakazit své okolí přesvědčením a plně se tomu oddal.

Pracoval do poslední chvíle. Věřil, že jeho štafetu určitě někdo převezme.


Zdroj: https://prometej.info/kakoe-serdce-bitsya-perestalo/

Překlad KSM

Některé Kosolapovy texty (Rusky): https://prometej.info/read/?q=authors&slug=r-i-kosolapov

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .