header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Za Andrem Vltchekem

V Keni během patové situace s Al-Shabaab

Před pár dny se probleskla novinami zpráva o úmrtí novináře českého původu Andre Vltcheka. Tato zpráva poněkud zapadla za jinými kauzami - například "pokus o otrávení" Navalného a jeho vzkříšení. Je ale naší povinností připomenout si život a dílo Andreho Vltcheka. Liberální mainstream to za nás rozhodně neudělá.

Ale kdo že vlastně byl Andre Vltchek? Byl to novinář, válečný korespondent, ale také umělec, režisér, filosof. Byl to internacionalista a hlavně revolucionář. Narodil se českému otci a ruské matce. Mnoho svých příbuzných vlastně ani nemohl poznat. Padli za Velké vlastenecké války. Jako chlapec vyrůstal v Plzni i v Leningradu. Poznával obě kultury a společnosti. Šťastné dětství končí po 21. srpnu 1968. Když zbabělí čeští nacionalisté viděli, že kontrarevoluce je poražena, chtěli si vybít zlost aspoň na lidech ze SSSR a jejich dětech, jak statečné... 

 

Tak se začala kalit ocel. Zážitky ze 70. let vedou k Andreho protirasistickým a internacionálním postojům. Začíná také psát poezii a učit se cizí jazyky. Rozpad rodiny a zážitky z Československa ho vedou do emigrace. V New Yorku pracuje jako překladatel, bohatne, protože využívají jeho schopností při velkém kapitalistickém rozkrádání po porážce socialismu. Jeho americký sen se stává skutečností. Má úspěšnou ženu. Má možnost se seznámit s další kulturou, kulturou konzumu a vykořisťování. jeho americký sen se mění v noční můru. Andre opouští svůj úspěšný život a vydává se na cestu válečného novináře.

Cestuje po Latinské Americe a mapuje válku v Peru. Uvědomuje si komplexnost problémů a začíná se věnovat i další problematice, jako je chudoba, narkomafie a gangy. Jeho cesty vedou do dalších světadílů a zemí. Andre ve svém životě navštívil 160 zemí. Jeho srdeční záležitostí se ale stane východní Asie a Afrika. V Africe natáčí svůj film Rwanda gambit o genocidě ve Rwandě, komplexnější příběh, než je nám vyprávěn, v kterém jsou i špinavé ruce Západu. Dalším významným bodem jeho práce je Indonésie. Země ve které se odehrál jeden z nejkrvavější převratů v režii Spojených států. Andre ve své knize Indonesia popisuje události puče proti vlastenecké a sociálně orientované vládě. V knize se také, stejně jako v mnoho článcích, věnuje současné Indonésii. Zemi, v které kapitalisté drancují přírodu, kde vraždí obyvatelstvo na Východním Timoru.

Jeho dílo se stává čím dál slavnějším. Píše pro TeleSur, jeho texty vycházejí na Kubě, v Číně, Iránu, Rusku, ale i na Západě v protisystémových médiích. Jeho rozhovor s Noamem Chomskim vyjde jako kniha a později jako film.

Andre se ale vyhýbá pasti levičáctví. Není "antiautoritářem" podporuje všechny antiimperialistické země a boje. Nenechá se ani zatáhnout do protiruských kampaní, považuje země bývalého východního bloku za stejnou oběť imperialismu jako země Asie či Latinské Ameriky. Zůstal konzistentním a to ho zavedlo i do erdoganovského Turecka, kde se minulý týden zastavilo jeho srdce.

I když život vyměřil Andre Vltchekovi pouze 58 let, by to život plný a následováníhodný. Zasvětil ho jako novinář  boji proti imperialismu a kolonialismu, stál skutečně na straně slabších. Vzpomínám si na citát z knihy Jak se kalila ocel - Nejdražší ze všeho, co člověk má, je život. Je mu darován jen jednou a je třeba jej prožít tak, aby nezůstala jen bolest pro léta prožitá bez cíle, aby nepálila hanba za mizernou a nicotnou minulost." a Andre skutečně bez cíle nežil.

Za Andreho Vltcheka bychom neměli truchlit. Pokud chceme jeho památku doopravdy uctít, musíme pokračovat v jeho díle. Budovat přátelství mezi národy a odhalovat lži a propagandu buržoazie. To, že už nejsi mezi námi, na situaci nic nemění


BOJ POKRAČUJE!

Sbohem soudruhu Vltcheku!


A. Salajka

Texty od Andreho Vltcheka:

Překlad rozhovoru "Jak jsem se stal revolucionářem a internacionalistou"

Šťastné narozeniny Čínská lidová republiko!

Stejně jako Libye a Sýrie, ani Venezuela není "jen o ropě"

Láska, manželství a imperialismus

Zastavte miliony západních imigrantů!

Filipíny uprostřed asijského přeskupení sil

O dva měsíce později - Stále nejsem Charlie!  

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .