header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Stará písnička: agenti-provokatéři

Po zkušenostech ze světových demonstrací, při nichž docházelo k násilným nepokojům, často vyvolaným placenými policejními provokatéry (zvlášť po osobní skutečnosti z Hamburku v červenci 2017) jsem u zpráv o násilnostech napříč Spojenými státy po zavraždění George Floyda očekával totéž. Správně a oprávněně. Internetové vydání socialistického časopisu Monthly Review (https://mronline.org/ ) přineslo 1. června následující reportáž:

Agenti provokatéři: Policie při protestech po celé zemi zachycena, jak ničí majetek

Spojené státy jsou v plamenech. Od policejního zabití George Floyda 26. května vyšly miliony lidí protestovat do ulic, kde se střetli s policií. Nejméně 11 lidí zemřelo a tisíce jich byly zatčeny. 15 států (plus Washington, D.C.) vyzvalo Národní gardu k potlačení protestů, zuřících ve víc než stovce měst. Násilí se rozrostlo, zvlášť v epicentru Minneapolisu, kde byl zabit Floyd, s budovami v plamenech, vyrabovanými obchody a zničenými vozidly.

 

I když za účast na ničení jsou bezpochyby částečně zodpovědní demonstranti, i činovníci vynucující v zemi zákon byli mnohokrát zachyceni při sabotážích a ničení majetku, pravděpodobně při pokusech vyostřit situaci nebo hanobit protesty.

v Seattle byla policie zachycena kamerou, jak vylamují dveře místního podniku Target, a zdá se, že daleko od jakéhokoli konfliktu nebo poprasku. https://twitter.com/macaronimadi/status/1267179845760368640

V Bostonu ukazuje obíhající video několik policejních důstojníků, ničících svůj vlastní automobil. https://www.youtube.com/watch?v=yJDyZQ_7KUE

V kalifornském San Bernardinu demonstranti tvrdí, že po čtyřech hodinách poklidné demonstrace dorazila policie a najednou se celá oblast ocitla v plamenech. https://twitter.com/itsablurrsir/status/1267307186767556608

V Chicagu záběry ukazují skupinu policistů, rojících se kolem auta a bušících do něj obušky. Očití svědci říkali, že hledali lupiče, ale napadli jiný vůz.

Začátkem týdne došlo v Minnesotě k podezřelému případu vandala, nazvanému "muž s deštníkem". https://www.mintpressnews.com/police-deny-connection-alleged-minneapolis-umbrella-man-saboteur/268039/ Video ukazuje podivně oblečeného jedince, metodicky rozbíjejícího okna obchodu s automobily Autozone. Muže s deštníkem internetoví sledovači a jeho známí okamžitě identifikovali jako Jacoba Pedersona z minneapoliského policejního oddělení, což policie popřela.

Mimo pochybnost ale je, že policie po celém světě běžně používá agenty provokatéry, aby narušila demonstrace. Během protestů proti G20 v roce 2009 ve Velké Británii úřady použily tajné agenty, aby se vmísily do davu a sledovali jej. Policie se také pravidelně tváří jako maskovaná anarchistická skupina Black Bloc a pokouší se vyvolat nepokoje. Na demonstraci proti úsporným opatřením v Montrealu v roce 2016 byli policejní provokatéři odhaleni a z demonstrace uprchli.

Zostřující se násilí

Ačkoli je diskutabilní úroveň, do jaké samotná policie ničí majetek, není diskutabilní, že vyostřila násilí na mnoha demonstracích. V Houstonu nasazený policejní důstojník dupal po přihlížející ženě, která hledala cestu, jak demonstranty obejít. V New Yorku se šířila videa aut, narážejících do spousty demonstrantů.

Jeden důstojník newyorského policejního sboru napadl vzdávající se ženu, porazil ji na zem a křičel na ni, že je kurva. Se zraněními skončila v nemocnici.

Policie také vytváří místa, ze kterých útočí na novináře. Denverská policie hodila jednoho reportéra do ohně proto, že se přiblížil příliš těsně ke hlídce. Policajti v Minneapolisu střelili nezávislou reportérku Lindu Tirado do tváře, po čemž na jedno oko trvale oslepla. Minnesotská policie také v sobotu (30. května) střílela po partě novinářů agentury Reuters gumovými projektily; jednoho zasáhla do tváře, druhého do ramene a do šíje. Reportérka Los Angeles Times Molly Hennessey-Fiskeová také uvedla, že policie zaútočila na ni a na partu dalších novinářů a stříkala na ně z bezprostřední blízkosti slzný plyn. Parta z CBS News, zcela osamocená na klidném parkovišti, byla napadena ozbrojenými policisty, kteří po nich stříleli gumovými projektily a zasáhli jejich zvukaře.

Přesto je pochybné, že něco z toho bude mít právní následky pro policii, zúčastněnou v těchto situacích, protože vymáhání práva funguje v kultuře imunity před obžalobou nebo dokonce cenzurou. Například Floydův vrah Derek Chauvin byl chráněn po sobě nastoupivšími státními žalobci v Minnesotě, navzdory tomu, že několikrát střílel a v jednom případě, v uniformě, zabil civilistu. Jestli se policie bude často dostávat z vraždy, majetkovým škodám pravděpodobně nebude věnována větší pozornost.

5. června 2020 Alan MacLeod

Původně vyšlo v MintPress News 1. 6. 2020

Překlad VS.

Videa z popisovaných událostí jsou k dispozici v následujícím odkazu:

https://mronline.org/2020/06/05/agent-provocateurs-police-at-protests-all-over-the-country-caught-destroying-property/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .