header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Madam Jane předpovídá: COVID Američanům ukáže, jaké to je žít na Středním východě

"COVID-19 je karmická splátka Ameriky za bezohledné vraždění všech těch dětí v Iráku a Sýrii," konstatovala Madam Jane dnes ráno. "Karma je potvora."

"Přestaň, okamžitě přestaň!" křikla jsem na ni vyděšeně. "Tentokrát jsi zašla příliš daleko."

"Vím, co vím. Vidím, co vidím," řekla Madam Jane. "Miliony mrtvých na Středním východě. Surově zemřelých. Vyhozených do povětří, zastřelených, otrávených, sťatých, vyhladovělých, uvězněných, mučených, zavražděných americkými imperiálními silami- zavražděných bez milosti v Sýrii a Palestině a Iráku a Afghánistánu a Jemenu a Libanonu a Libyi..."

 

"Ne!  Ne!" křičela jsem. "Tyhle dvě tragédie nejsou totéž!  Tady umírají nevinní Američané. Naši staříci. Naši doktoři. Ne! Mýlíš se! Vypadni z mého domu!"

"Ale já vidím, co vidím," řekla Madam Jane. "Američanů zemřelo pár. Nanejvýš necelé 0,03 procenta. Přesto skučíme a skřípáme zuby a lezeme do úkrytů jako kdyby to byl Armageddon. Dobře, zdálo se mi to."

"O čem krutějším se ti asi může zdát, než že je americká ekonomika zruinovaná? Naše děti se bojí a naše babičky umírají? Naše svobody jsou pryč, naše sny zničené, naše města se řídí stanným právem, každý podezřívá svého souseda? Naše obchůdky jsou navždy zavřené? Není dostatek léčiv? Není dostatek doktorů a sester? Ti, kdo nás vedou, nám lžou o zázracích deregulace, zatímco umožňují nenasytným oligarchům ukrást naše životní úspory a Federální systém rezerv tiskne peníze pro Monopoly (peníze na hraní; doslova "Monopoly Money", peníze pro populární hru "Monopoly"; pozn. překl.) a předstírá, že jsou skutečné? Naše školy zavřené, vystěhování se blíží, regály v obchodech s potravinami budou za chvíli prázdné, a naše žaludky taky? Co asi může být ještě krutějšího!"  

M.J. jen ze sebe dál chrlila statistiku a hovadiny. Naštěstí to nebyla žádná internetová prezentace.

Zakryla jsem si uši. Už jsem to nechtěla dál poslouchat. Rouhání!

"To, co jsi právě popsala," klidně pokračovala, "je jen další běžný den v Gaze, jen další typický den v Damašku, pouhý jeden běžný den v Sana?a, další běžný den v Kábulu. Nenasytní Američané a jejich totalitní spojenci zničili Střední východ pro zábavu a zisk. A stejně jako u všech těch nekonečných 'válek', o nichž nás naše televize trvale poučuje, abychom je tolik milovali, ani u noční můry covidu neexistuje žádná strategie, jak z nich ven."

"Ne. To odmítám přijmout," řekla jsem. "Nepochybně nejsi Galileo. Tyhle dvě noční můry nejsou totéž. COVID není karmická odplata. COVID je jen nemoc. Počkej šest měsíců a uvidíš!"

Madam Jane prostě pokrčila rameny. "Tak si to říkej dál." Podívala jsem se jí do tváře a zavřela dveře.


Jane Stillwater (autorka je nezávislá americká novinářka)

Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .