header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rozsudek v procesu proti polským komunistům - nevinní, ale pokutovaní

17. března byl oznámen nový rozsudek ve věci dlouhé soudní tahanice s redaktory novin Komunistické strany Polska "Brzask", a webových stránek, kteří byli obviněni z propagace totalitního státního systému.

Okresní soud v Dąbrowa Górnicza obvinění již dvakrát zamítl a po odvoláních státního zastupitelství se věc vrátila k novému projednání. Tentokrát rozhodoval Okresní soud v Dąbrowa Górnicza pod tlakem nepříznivých rozsudků nadřízeného soudu v Katovicích.

 

Rozsudek byl vynesen v nepřítomnosti obžalovaných, protože kvůli epidemii byla zavedena omezení přístupu. Od stíhání všech třech obviněných bylo podmínečně upuštěno, ale zároveň jsou povinni zaplatit každý po 1 000 PLN Fondu pomoci obětem a bylo jim také uloženo uhradit část soudních nákladů.

Nebyli jsme tedy usvědčeni ... ale pokutováni.

Rozsudek není konečný a může se proti němu odvolat jak státní zástupce, tak obviněný.

Čekáme na odůvodnění a písemnou formu rozsudku.

V případě odvolání bude věc posouzena Krajským soudem v Katovicích, který již dvakrát vždy rozhodl, že obviněni byli vinni. Tento soud je také známý tím, že jeho zaměstnanci pomáhali neofašistickým skupinám, které oslavovaly narození Adolfa Hitlera.

Bez ohledu na průběh případu a následné odsouzení jsme odhodláni bojovat, dokud nebudou vyčerpány zákonné možnosti v zemi. Poté, co rozsudek nabude právní moci, budeme pokračovat v našem úsilí o odškodnění za mnoho let pronásledování naší strany a jejích členů a poukazovat na četné precedenty naznačující zaujatost soudního systému, který plní politickou objednávku vládnoucí nacionalistické a antikomunistické strany PiS v Polsku.


Krzysztof Szwej,

Předseda Komunistické strany Polska


Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .