header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KS Řecka: Vládní autoritářství nesmí projít!

Vláda pravicové strany Nové demokracie přijala řadu opatření k posílení státní a policejní represe, přičemž připravuje další úder proti veřejnému zajištění obyvatel. Vláda zmobilizovala represivní složky k tomu, aby zajistila konání sjezdu Národní konferederace odborových svazů, jenž probíhal v podmínkách rozsáhlých falzifikací. Kromě toho represivní složky zaútočily na budovy Athénské univerzity ekonomie a podnikání, v jejímž kampusu použily slzný plyn a vrhaly omračující granáty, zatímco byly v areálu stovky studentů. KNE (Komunistická mládež Řecka) prohlásila, že "je to další příklad eskalace represivních opatření, které se připojují k těm z minulých dnů", a zdůrazňuje, že masové studentské hnutí může odpovědět na autoritářskou státní politiku.

"Špičkou ledovce" vládního autoritářství a násilí bylo rozmístění silných policejních oddílů na ostrovech v severním Egejském moři k výstavbě "uzavřených center", přesněji řečeno věznic, kde budou zadržování přistěhovalci a uprchlíci přicházející do Řecka. Pořádkové policejní síly se střetly s obyvateli ostrovů Lesbos, Chiaos a Samos. Obyvatelé ostrovů jsou proti výstavbě věznic a požadují uvolnění uprchlíků z ostrovů na pevninskou část země.

Generální tajemník Ústředního výboru KKE (Komunistické strany řecka) Dimitris Koutsoumbas vydal následující prohlášení o nasazení policejních sil na ostrovech v Egejském moři:

"Namísto toho, aby vláda poslala lodě na ostrovy v Egejském moři, aby pomohla běžencům dostat se z ostrovů - jak požadují obyvatelé ostrovů, namísto toho zorganizovala noční vylodění a barbarskou invazi na Lesbos, Chios, proti ostrovanům, kteří se snaží zabránit tomu, aby se jejich ostrovy staly věznicemi Evropské unie.

Od 2 hodin ráno čelí obyvatelé Lesbosu a Chiosu řádění pořádkové policie. Tisíce ostrovanů, z přístavů a vesnic, kteří se vydali do ulic, byli napadeni chemickými látkami, slzným plynem a vodními děly.

Represivní složky v současné době zasahují proti hrdinské vesnici Madamados a dalším vesnicím na Lesbosu, Vrontadu a Chiosu a chovají se jako okupační síly.

Vláda nese vysokou odpovědnost za takové chování policie.

Požadujeme:

  • Okamžité stažení represivních složek z ostrovů. Všechny spravedlivé požadavky obyvatel ostrovů musí být bezodkladně přijaty.
  • Všechen lid musí odsoudit vládní autoritářství. Tyto zásahy jsou uskutečněním dohod mezi EU a Tureckem a jsou zločinem proti obyvatelům ostrovů."

26.2.2020

Zdroj: https://inter.kke.gr/en/articles/The-governmental-authoritarianism-will-not-pass/

Překlad KSM

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .