header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kozí hrádek patřil mladým komunistům

Na Kozím hrádku se o víkendu konalo setkání mladých komunistů spojené s Ústřední radou KSM. Ta se zaměřila především na přípravu sjezdu. Účastníci však měli možnost vyžít se při diskotéce, noční bojovce, opékání selete a dalších aktivitách.

Na začátku prázdnin se každoročně na Kozím Hrádku setkávají mladí členové KSM, aby před nastupujícím létem zhodnotili své aktivity a prodiskutovali plán činnosti na další období. Tentokrát byla hlavním tahákem „Koziny“ 1. – 3. 7. Ústřední rada, která připravovala zásadní podklady pro podzimní sjezd KSM. Již v pátek odpoledne začaly u nedaleké hospůdky vyrůstat stany a improvizované přístřešky a když začala večerní diskotéka, stanové městečko již bylo postaveno.
Přes 30 komsomolců zahájilo v sobotu Ústřední radu debatou nad Zprávou o činnosti. Od březnového zasedání se KSM aktivně účastnil samostatným kontingentem demonstrace proti válce, solidární veřejné akce s Kubou, odstartoval kampaň za bezplatnou městskou dopravu v Praze a uskutečnil desítky petičních stánků proti zdražování MHD. V souvislosti s růstem antikomunismu přešel do protiútoku – podal trestní oznámení na senátora Štětinu. Samozřejmostí byly také 1. máje vlastní stánky na řadě míst republiky a aktivní podpora akcím k 60. výročí osvobození od fašismu. Nechyběla účast KSM na setkání levicové mládeže v Prostřední Bečvě ani spoluorganizování teoreticko-politické konference „O antiimperialistickém boji a mezinárodním komunistickém hnutí.“ Mezi tradiční akce patřil i červnový pochod Praha – Lidice. Činnost byla zaměřena na nezaměstnané – vylepováním vlastních plakátů a na VŠ studenty, zejm. v souvislosti se zdražováním kolejí.
Pozitivně svou činností překvapily i další kluby - na Chomutovsku vytvořili a distribuovali mladí komunisté leták srovnávající situaci po roce 1948 a 1989, v Přerově uspořádali oslavu Mezinárodního dne dětí a turnaj v bowlingu, v Berouně zase spojili oslavu osvobození s upozorňováním na aktuální hrozbu fašismu a antikomunismu. V Brně vznikl nový klub, KSM Jiskra, který začal vydávat vlastní časopis Zítřek a podařilo se mu vytvořit vlastní CD s revolučními písněmi. Další brněnský klub zase vydává zajímavé brožury z historie a také časopis Revoluce pro dnešek, vlastní letáčky proti Modré šanci, které mají vycházet měsíčně, pokaždé s jinou tematikou. Olomoucko se věnovalo vznikajícímu Koordinačnímu centru KSM pro Moravu a práci v krajských odborných komisích a také v sekcích KSČM. Kladno se zase zaměřilo na boj proti fašismu.
Ústřední rada KSM se dále zabývala přípravou XVI. Světového festivalu mládeže a studentstva, zejména aktivitami, kterými delegaci KSM pověří.
Nejvíce času zabrala příprava VII. Sjezdu KSM, který se uskuteční v listopadu 2005. Jeden sjezdový podklad má analyzovat vývoj levicové scény v ČR, možné spojence pro konkrétní aktivity a kampaně. Podklad o mezinárodních kontaktech a aktivitách KSM zase rozpracovává úkoly, které jako člen Světové federace demokratické mládeže máme, zejm. v oblasti střední a východní Evropy, ale i náš podíl na vytváření „nové komunistické internacionály mládeže“.
Podklad „Kvantitativní a kvalitativní vývoj KSM“ je zaměřen na samotnou organizaci – na to, jak pracovat s vlastními, novými i staršími členy, na systém vzdělávání.
Podklad „Aktuální úkoly a cíle“ zase rozpracovávají politiku KSM ke studentům, učňům, nezaměstnaným a mladým pracujícím, různým minoritám (národnostním menšinám, gayům a lesbičkám,…), odbornou a propagační činnost. Tento bod byl rozpracováván také v neformálních diskusích, které probíhaly celý víkend.
Další diskuse se týkala finanční situace KSM, různým rezolucím a stanoviskům a nemalý čas byl věnován též personálním otázkám.
Ústřední rada dále připravila aktivity do sjezdu – mimo účasti na letních akcích, setkáních levice, mládeže, táborech, schválila i pracovní skupinu pro drogovou problematiku a skupinu pro přípravu kampaně proti monitorování biometrických údajů.
Politické aktivity včetně vítané účasti místopředsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa na závěru Ústřední rady se střídaly s požitky z pojídání pečeného selátka, hudební akvizicí či koupelí v nedalekém Knížecím rybníku a tak klidný průběh akce se snažili narušit pouze členové Národního odporu z Tábora, kteří si silné uskupení mladých komunistů, neustále hlídajících své „rudé pásmo“, ani v noci napadnout nedovolili.

Zdeněk Štefek

{moscomment}

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .