header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zemřel Hrdina Kuby Harry Villegas - spolubojovník Che v Bolívii

Kubánský generál Pombo bojoval spolu s Ernesto Che Guevarou na Kubě, v Kongu a v Bolívii

Revoluční hrdina Kuby, Harry 'Pombo' Villegas, jeden ze tří žijících Kubánů z partyzánské skupiny vedené velitelem Ernesten Che Guevarou, zemřel v neděli 29. prosince v Havaně ve věku 79 let.

 

Villegas se narodil v roce 1940 v Yara, městě ležícím na úpatí pohoří Sierra Maestra, mezi Bayamo a Manzanillo. Jeho bratr Teogenes byl v mládí místním představitelem Ortodoxní strany,  bojovníkem proti diktatuře Fulgencia Batisty a následovníkem Fidela Castra, vedoucí postavy Ortodoxní mládeže, který v roce 1953 vedl útok na vojenskou kasárna Moncada.

Na začátku roku 1958 se Villegas a další mladí lidé rozhodli odejít do pohoří Sierra Maestra, aby se připojili k Hnutí 26 července, a byli přijati Ernestem Che Guevarou, který byl v té době v La Plata.

Když byla vytvořena kolona Ciro Redondo, byl Villegas přidělen pod velení Che a brzy si získal Guevarovu důveru. Villegas během celé vojenské kampaně Guevaru doprovázel.

Zúčastnil se bitvy u Santa Clary a dalších bitev a poté se v lednu 1959 byl přidělen na pevnost San Carlos de La Caba?a v Havaně.

V roce 1965 byl znovu povolán Guevarou k boji ve skupině kubánských partyzánů v Demokratické republice Kongo. Zde přijal přezdívku "Pombo", s níž je znám po celém světě, a která v svahilštině znamená "List".

V letech 1966 až 1967 se Pombo účastnil partyzánské jednotky, kterou Che utvořil v Bolívii v oblasti řeky Ňancahuazu.

Villegas byl jedním z pěti mužů, tří Kubánců a dvou Bolívujců, kterým se podařilo přežít porážku partyzánské skupiny v této andské zemi, kde byl 7. října 1967 Che zavražděn CIA.

Po roce 1967 nadále působil v kubánských Revolučních ozbrojených silách, působil jako vojenský poradce v Angole a Nikaragui a mezi jeho nejvyšší vyznamenání patří hrdina Kubánské republiky a brigádní generál Revolučních ozbrojených sil.


Zdroj: Telesur

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .