header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Čína dodala 71 tun humanitárních zásob do Venezuely

Bolívarovská republika Venezuela je další z řady zemí, která čelí agresivnímu vměšování imperialismu Spojených států amerických, které v zájmu udržení své hegemonie rozvrátily již nespočet zemí. Spolu s Venezuelou zvyšují USA tlak také na socialistickou Kubu. Ačkoliv je současný stav ve Venezuele velice vážný a lid trpí nedostatkem způsobeným blokádou, sabotážemi i rozvratem hospodářství, které dosud není zcela pod kontrolou lidu, ale z velké části spadá do kapitalistického sektoru; Nicolas Maduro má přesto stále vysokou podporu pracujících, kteří jsou odhodláni bránit revoluci. Nejen díky podpoře venezuelského lidu, ale také díky mezinárodní solidaritě se nedaří USA plnit své agresivní plány prostředky utajované intervence a diplomatické podpory puče. Jak ovšem prohlašují představitelé amerického imperialismu "na stole jsou všechny varianty" a roste tak možnost přímé invaze armády USA se všemi jejími důsledky.

 

Čínská lidová republika dodala Venezuele v pondělí velké množství humanitární pomoci, která je již druhou zásilkou od března, kdy započalo zásobování Bolívarovské republiky z ČLR.

Podle venezuelského ministerstva zdravotnictví přistál čínský Boeing 747 s 71 tunami léků a chirurgického materiálu do Caracasu v pondělí 13. května. Venezuelská vláda uvedla, že dodávka zahrnuje dodávky pro těhotné ženy a léky na léčbu respiračních chorob.

"Díky této druhé zásilce, stejně jako té, kterou jsme již obdrželi od Ruské federace, Mezinárodního červeného kříže a Červeného půlměsíce" dorazilo do země 166 tun léků a zásob, řekl ministr zdravotnictví Carlos Alvarado.

Čína dříve poslala do Venezuely 65 tun humanitární pomoci 29. března; tato dodávka byla označena za "vojenskou" podporu vládě Bolívarovské republiky.

Venezuela i Čína udržují úzké politické a ekonomické vazby již několik let. Čína spolu s Ruskem obhajovala Venezuelu na mnoha zasedáních Rady bezpečnosti OSN, na kterých se USA a jejich spojenci pokoušeli prosadit usnesení proti Bolívarovské republice.


Zdroj: https://www.telesurenglish.net/news/China-Delivers-71-Tons-of-Humanitarian-Aid-to-Venezuela-20190514-0005.html

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .