header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Řečtí studenti volí komunisty!

KSM gratuluje Komunistické mládeži Řecka (KNE) a Komunistické straně Řecka (KKE) k velkému úspěchu v studentských volbách! Komunistická frakce studentského parlamentu Panspoudastiki se v těchto volbách umístila na univerzitách na druhém místě a na technických vysokých školách na třetím místě, pokaždé s více jak 20 % hlasů. Především v pravicových technických školách se jedná o velký úspěch, s nárůstem hlasů o skoro 4 % vůči minulému roku.

Panspoudastiki, znamenající "Hnutí sjednocení všeho studentstva" hlásá úzkou spolupráci studentů s jejích přirozeným spojencem, dělnickou třídou. Stejně jako KNE bojuje za práva studentů, proti škrtům v rozpočtu, proti kapitalismu a imperialismu, prosazuje sportovní životní styl a boj proti drogám. Historicky hrálo velkou úlohou v boji proti juntě vládnoucí Řecku v 70. letech. 

 

Úspěch v studentských volbách ukazuje jasně, že komunistické ideje jsou pro mládež stále velmi přitažlivé. Srovnání výsledku Panspoudastiki a Bloco, podporující vládní Syrizu (dosáhli cca. 1 %) více než názorně demonstruje dlouhodobou neživotaschopnost oportunistické politiky.

Různí funkcionáři KSČM se rádi posmívají důsledným komunistickým stranám (např. těm orientovaným proti EU) za jejich horší výsledky v parlamentních volbách, ale příliš snadno přehlížejí velký vliv, který tyto strany mají v angažované části populace, v studentském hnutí či v odborech. Je jistě hezké, že KSČM svým oportunistickým programem dokáže oslovit cca 7,8 % populace (opravdu obrovský rozdíl vůči těm 5,6 %, které v minulých volbách získala KKE), avšak každý člen strany dobře ví, jak reálně vypadají manifestace pořádané KSČM. KKE vedle mírně nižšího volebního zisku má aktivní a akceschopnou členskou základnu o počtu více než 60 000 členů a třídní odbory PAME, ve kterých je organizováno téměř 850 000 řeckých pracujících. Je tedy otázkou pro čtenáře, zda schopnost hrát klíčovou roli mezi organizovanými studenty a pracujícími (a v případě potřeby schopnost mobilizovat desetitisíce lidí) má větší váhu než hlasy pasivních vrstev obyvatelstva, přičemž řada funkcionářů v možnost znovuvybudování socialismu ani nevěří.


https://inter.kke.gr/en/articles/The-communists-in-2nd-place-with-an-increase-in-votes-and-over-20/

https://en.wikipedia.org/wiki/Panspoudastiki

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .