header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ihned osvoboďte soudruha Paleckise!

Zastavme antikomunistickou represi v Evropské unii! Ihned osvoboďte soudruha Paleckise!

Algerdis PaleckisZa absolutního ticha institucí EU pokračuje represe proti komunistickým stoupencům v zemích EU - tentokrát v Litvě. Jedná se o případ odsouzený Sjednocenou komunistickou stranou Gruzie, v kterém Algirdas Paleckis, bývalý předseda Lidové socialistické fronty Litvy, byl zadržován více než čtyři měsíce ve vězeních této pobaltské země s využitím nepodložených obvinění a bez důkazů. Vyzýváme všechny antifašistické organizace v naší zemi, aby pozvedly hlas proti tomuto dalšímu násilnému útoku na lidská a demokratická práva na našem kontinentu. Vyjadřujeme upřímnou solidaritu soudruhovi Paleckisovi a jeho soudruhům, kteří se stali obětí zuřivé represe litevských úřadů. - Marx21.it

KSM se k výzvě Marx21 připojuje

Prohlášení Sjednocené komunistické strany Gruzie (11. března 2019)

Algirdas Paleckis, bývalý předseda Lidové socialistické fronty se nachází v litevském vězení více jak čtyři měsíce.

 

Před několika dny byla vyšetřovací vazba Paleckise prodloužena o další dva měsíce.

Není to poprvé, co Algidras Paleckis čelí represi ze strany litevských autorit. Předtím byl souzen za zpochybňování oficiální verze o událostech z ledna 1991 ve Vilniusu, podle které sovětští vojáci stříleli do davu u televizní věže. Podle Paleckise byla smrt civilistů dílem provokatérů z řad stoupenců odchodu Litvy z SSSR.(*) Soud prvního stupně Paleckise zprostil viny, ale odvolací soud ho shledal vinným a odsoudil ho k finančnímu trestu.

Faktem je, že takováto vyjádření jsou v "demokratické" Litvě kriminalizovány, že jsou považovány za popírání "sovětské agrese", což zákon zakazuje.

Algridas Paleckis je znovu pod kontrolou litevských bezpečnostních služeb. Byl zatčen s obviněním "pravděpodobné špionáže" ve prospěch Ruska. Mnozí další občané Litvy byli uvězněni. Morální nátlak je prováděn na jeho soudruhy a nejbližší příbuzné. Úřady se snaží o vytvoření příběhu, podle kterého Paleckis a jeho přátelé jsou špioni a sabotéři, kteří údajně měli sledovat státní zástupce a připravovat jejich únosy.

Algirdas Paleckis a jeho přátelé se staví proti sociální a ekonomické politice litevského státu, které jsou protilidové a přivedly zemi na hranici ekonomického kolapsu. Litva patří mezi rozvojové země EU s nízkou průměrnou mzdou a vysokou mírou nezaměstnanosti.

Když usiluje o změnu sociální a hospodářské politiky, za návrat kontroly na zdroji země a lidu, je Algridas Paleckis pro místní autority mimořádně nepohodlnou politickou figurou.

Obvinění vůči Algridasovi Paleckisovi a jeho přátelům nejsou podloženy žádným důkazem a jsou to pouze ostudné spekulace, které mají za cíl dostat pod tlak politickou opozici.

Rozhodně protestujeme proti politické represi prováděné vůči Algridasovi Paleckisovi a dalším litevským občanům.

Požadujeme ukončení protiprávních procesů s politickou opozicí!


Jménem ústředního výboru Sjednocené komunistické strany Gruzie

Temur Pipia, Předseda Sjednocené komunistické strany Gruzie


Překlad KSM


(*) Dodatek KSM

V roce  2000 poskytl Audrius Butkiavičius rozhovor  litevskému časopisu Obzor. Zde přiznal, že se v Instutu Einstein u Prof. Gene Sharpa vyškolil v předmětu občanská obrana, což je psychologická válka.

Co následovalo 13. ledna 1991 při manifestaci u televizní věže ve Vilniusu? Někdo střílel do davu.  Na otázku novinářky: Byl jste to vy, kdo plánoval mrtvé z ledna? Odpověď : Ano..., nemohu se ospravedlnit před příbuznými obětí, ale před dějinami ano. Chci dodat, že tito mrtví zasadili rozhodující úder dvěma oporám sovětského režimu, armádě a KGB. Říkám to otevřeně, ano já to všechno zorganizoval... Ano, já jsem naplánoval, jak dostat sovětskou armádu do takové psychologické pozice, že se každý důstojník musel stydět, že je její součástí.

https://www.obzor.lt/news/n1610.html

Od té doby proběhlo několik podobných akcí s účastí ostřelovačů, které podpořily několik imperialismem organizovaných převratů. Poznámka KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .