header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KS Kuby: Naléhavé poselství komunistickým a organizacím pracujících v celém světě

Zveřejňujeme výzvu Komunistické strany Kuby ke komunistickým a dělnickým organizacím po celém světě proti nové americké agresi vůči Bolívarovské republice Venezuela. Připomeňme, že poslední víkend došlo k pokusu o provokaci na venezuelsko-kolumbijských hranicích při pokusu o průchod skupiny nákladních vozů tzv. humanitárního konvoje ve skutečnosti orchestrovaného vládou USA. Došlo k zapálení jednoho z kamiónů (podle záznamů samotnými proamerickými aktivisty) a ke krádeži obrněného vozu třemi dezertéry, kteří při průjezdu hranic zranili civilisty. Jednalo se o pokus o provokaci se známým a tolikrát opakovaným průběhem následovaným předpokládanou přímou vojenskou agresí. Známý americký reakční politik Marco Rubio dokonce sdílel k ilustraci fotografii brutálně zavražděného Muammara Kaddáfího s fotografií prezidenta Venezuely Nicolase Madura. To je demokracie a to jsou lidská práva podle amerického imperialismu.
Naštěstí díky pevnosti a odhodlání venezuelské armády byla provokace zažehnána. Konaly se také masové akce na podporu Bolívarské revoluce. Je jasné, že tímto pokusem provokace nekončí. Americká armáda navyšuje svou přítomnost v okolí Venezuely.
Tento vývoj zaštítila Evropská unie svými výhružkami a ultimáty. Včetně české vlády, která narozdíl například od Slovenské republiky podpořila puč, a českého prezidenta Miloše Zemana, který navíc pozval pučistického samozvaného "prezidenta", loutku USA, do České republiky. Zopakoval tak svou roli podporovatele amerického imperialismu z před 20 lety při bombardování Jugoslávie. Jedná se o hanebný zásah do věcí jiné země a ČR tak nese spoluvinu na americké agresi. Tento krok KSM jednoznačně odsuzuje.
Nyní se čeští komunisté musí jednoznačně postavit přípravám agrese i jejímu ospravedlnění, které provádí česká vláda a prezident.

(pozn. KSM)

Jak zdůrazňuje prohlášení Kubánské revoluční vlády z 13. února: "Eskalace nátlaku a akcí vlády Spojených států připravující se na vojenské dobrodružství maskované humanitární akcí" vytváří nejen reálnou hrozbu venezuelskému lidu, ale znamená skutečné nebezpečí pro mír ve světě.

 

Washington by neměl podceňovat cenu za agresi proti Venezuele. Možnost ničivé regionalizace ozbrojeného konfliktu by mohl zasáhnout naše národy a všechny sociální, ekonomické a politické   oblasti.

Čelíme typické hrozbě imperialistické agrese - ať se maskuje jakkoli - jejímž základním cílem je přivlastnění si největších potvrzených zásob ropy na planetě Spojenými státy. Znovu je zjevné washingtonské pohrdání desítkami tisíc civilních obětí, které by mohl vyvolat náhlý požár, jako je ten, který je na obzoru.

Nejednalo by se jen o útok na Bolívarovskou revoluci. V logice jestřábů, kteří kontrolují politiku Trumpovy administrativy vůči Latinské Americe, je akce považována za závěrečný útok proti levici a pokrokovým silám v celém světě. Dnes je to Venezuela, zítra to bude Nikaragua, Bolívie nebo Kuba.

Obrana Bolívarovské revoluce se tedy stává prvním zákopem v boji za suverenitu Amerik, za ideál sociální spravedlnosti, za mír s důstojností a jednotu celého světa.

V této chvíli znovu zdůrazňujeme tezi naší vlády, když připomíná, že "suverenita a důstojnost Latinské Ameriky a Karibiku a národů Jihu se rozhodují dnes ve Venezuele. Rozhoduje se i o přežití norem mezinárodního práva a Charty OSN. Rozhoduje se také, zda legitimita vlády vychází z vůle svobodně a suverénně vyjádřené jeho lidem, nebo na základně uznání zahraničních mocností."

Vyzýváme ke společnému postupu, abychom ukázali yankeeovskému impériu, že národy světa připisují význam suverenitě. Nastala chvíle, aby komunistické a dělnické strany všech kontinentů prokázaly mohutný politický potenciál, který reprezentují v boji proti válce a v obraně míru.

Překlad KSM

Stanovisko KSM: Ruce pryč od Venezuely!

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .