header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ceny "Myslíte to vážně?" 2018

Server Dispatches From The Edge (Zprávy na hraně) každoročně uděluje ocenění jednotlivcům, společnostem a vládám, jež dělají ze čtení zpráv každodenní dobrodružství. Tady jsou ceny za rok 2018

Zlatý klíč (The Golden Sprocket Wrench Award) firmě Lockheed Martin, největšímu světovému výrobci zbraní, za bojový letoun F-22 Raptor Stealth, stíhačku páté generace, údajně nejlepší na světě. Tou je, když funguje, což není tak často. Když se hurikán Michael letos na podzim prohnal Floridou, 17 Raptorů - v ceně 339 milionů $ za kus - bylo zničeno nebo vážně poškozeno. Jak to, že Air Force nenechala tyto F-22 odletět z téhle ničivé trasy? Protože Raptor je "královna hangáru" - miluje opravny. Ve kterémkoli daném okamžiku je pouhých necelých 50 procent strojů F-22 funkčních. Nemohly vzlétnout, a tak se z nich stal odpad, což stálo daňové poplatníky přibližně 5 mld. $.

 

Lockheed Martin také dostává Dubové listy (Oak Leaf Cluster) za svůj bitevník F-35 Lightning, se svými 1,5 bil. $ nejdražší zbrojní systém v dějinách USA. Nějakých 200 F-35 je považováno za "neschopné boje", a asi bojeschopné nikdy nebudou, protože Pentagon raději zakoupí nové letouny, než by opravil ty, které má. Což přijde daňové poplatníky na 40 mld. $.

F-22 i F-35 mají také problémy s kyslíkovými systémy, ale nikdo nemůže přijít na to proč.

Ani jeden z nich se ale nedostal do boje. Podle vice admirála Scotta Stearneyho F-35 dosáhl "taktické převahy" nad Talibanem (jenž nemá žádné letecké síly). F-22, nejsofistikovanější bojový letoun na světě, je používán proti afghánským drogovým dealerům.

Pokud jde o firmu Lockheed Martin, dostala odměnou navíc 7 mld. $, aby F-22 udržela.

Titul "Zlatí rodiče" (The Golden Parenting Award) Ministerstvu zahraničí USA za snahu o zmírnění rezoluce Světového zdravotního shromáždění OSN, upřednostňující kojení před umělou mléčnou výživou. Studie Lancet shledala, že všeobecné kojení by zabránilo úmrtí 800 000 kojenců ročně, snížilo ušní infekce o 50 % a nemoci trávicího ústrojí o 64 %. Také snižuje riziko cukrovky (diabetes typu 1), dvou druhů leukemie, syndromu náhlého úmrtí kojence a astma. Také dělá matky zdravějšími.

V kontrastu s tím umělá výživa - průmysl s obratem 70 mld. $, ovládaný několika americkými a evropskými firmami - je drahá a celkem s jistotou ne tak zdravá pro děti jako mateřské mléko.

Když se Ekvádor snažil naplnit rezoluci o kojení, USA pohrozily, že omezí pomoc a zavedou i obchodní omezení. Některým dalším latinskoamerickým zemím bylo takto vyhrožováno také, a tak se rychle vymazaly ze seznamu podporovatelů. Nakonec se do věci zapojilo Rusko a rezoluci naplnilo. Opatření nakonec prošlo, (v OSN), ale USA úspěšně zasáhly a nenechaly pronést řeč, naléhající na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby zpochybnila "nepřístojné prosazování výživy pro kojence a mladší děti".

Takže pro Bílý dům je zjevně v pořádku, když je v prsech silikon, ale mléko ne.

Ocenění "Zlatá kuchyně" (The Golden Cuisine Award), Ronovi Colbumovi, předsedovi Nadace pohraničních hlídek USA, který řekl rannímu zpravodajství TV Fox, Fox & Friends, že slzný plyn použitý proti migrantům na hranicích USA neškodí, protože pepřový sprej je "přírodní" produkt, jenž můžete použít k dochucování pokrmů a sníst.

Cena Marie Antoinetty (The Marie Antoinette Award) má letos dva vítěze.

Prvním je Nikki Haleyová, bývalá (penzionovaná) velvyslankyně USA v OSN, která proklela senátora Bernieho Sanderse (nezávislý, za stát Vermont) za podporu zprávy zvláštního zpravodaje OSN o chudobě v USA, podle níž desítky milionů Američanů trpí vysokou úrovní bídy. V dopisu Sandersovi Haleyová uvedla, že pro OSN je "samozřejmě absurdní" ukazovat byť i jen na chudobu v USA, protže jsou "nejbohatší a nejsvobodnější zemí na světě".

Sanders v odpovědi podotkl, že ačkoli tato zem je skutečně nejbohatší na světě, je také jednou z nejnerovnoprávnějších. "Nějakých 40 milionů lidí stále žije v chudobě, přes 30 milionů nemá žádné zdravotní pojištění, přes polovinu pracujících nemá žádné úspory na penzi, 140 milionů Američanů má potíže s placením základních životních nákladů, 40 % Američanů si nemůže dovolit 400 $ za pohotovost a miliony Američanů končí školu hluboko v dluzích."

Druhým je ministr financí USA Steven Mnuchin, který vyslovil překvapení nad tím, že účastníci Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu byli považováni za elitu. "Neuvědomuji si, že by to byla globální elita."

Základní členství na Fóru stojí přes 70 000 $ a dostat se tam vrtulníkem nebo autem je drahé, stejně tak ubytování. Také tu jsou četné pozlátkové večírky, jež pořádají celebrity jako Bono a Leonardo DiCaprio. Tyhle večírky ale mohou být ostré: na jednom se účastníci plazili po rukou a po kolenou, aby poznali, jaké je prchat před armádou.

Cenu "Zlatý Matouš" (The Golden Matthew Award; Kniha Matoušova, verš 19:14"Snášejte malé děti") dánskému premiérovi Larsi Lokkemu Rasmussenovi za vyhrožování, že odebere děti chudým, když rodiče spáchají zločin nebo nedokážou děti poučit, co to jsou "dánské hodnoty". Parlament označil 25 oblastí jako "ghetto" - dánský výraz - do něhož jsou cpaní muslimští imigranti. Rodiny žijící v "ghettech" musí své děti posílat, počínaje dosažením jednoho roku věku, na 25 hodin týdně do škol, kde se vyučuje dánština a děti se učí o Vánocích a Velikonocích. Když je tam neposílají, mohou jim být seškrtány dávky. Také jsou zvažovány návrhy na zdvojnásobení rozsudku pro kohokoli z "ghetta", kdo bude usvědčený ze zločinu, a na čtyři roky vězení pro rodiče, kteří pošlou své děti zpět do domovských zemí, aby se tam učily o jejich kulturách. Neofašistická Lidová strana, součást vládnoucí koalice, navrhla, aby všechny děti z ghetta byly nuceny nosit na kotníku elektronický náramek a po osmé hodině večer musely být doma. Opatření bylo předloženo ke schválení.

Na dalších místech skončily:

* Britské ministerstvo vnitra, jež, podle zprávy Sněmovny lordů (Horní sněmovny), využívá děti k tajným operacím proti drogovým dealerům, teroristům a zločineckým tlupám. "Obáváme se, že dlouhodobější účast mladých osob na utajené činnosti je může vystavit zvýšenému ohrožení jejich duševního i fyzického stavu", uzavírá zpráva Sněmovny.

* Úřad pro ochranu životního prostředí USA za to, že vložil doktorku Ruth Etzelovou, šéfku Ochrany dětského zdraví, zaměřeného na to, aby děti byly méně vystavovány olovu, pesticidům, rtuti a smogu, do administrativních vyřazovacích a přeřazovacích programů. Etzel byla nucena zpřísnit předpisy, protože děti jsou citlivější vůči škodlivinám než dospělí. Po více než třiceti létech organizování na poli ekologického zdraví dětí musela odevzdat odznak, mobil a klíče a byla odsunuta.

Cenu "Gang, co nestřílí rovně" (The Gang That Couldn't Shoot Straight Award) výrobci zbraní Raytheon (s pochvalou dodavatelům Northup Grumman a Lockheed Martin) za antiraketu Patriot, která za 28 let používání sestřelila přesně jednu raketu (neohrabanou starou Scud). Analýza záchytného raketového systému, již vypracoval Jeffrey Lewis z Middleburyského institutu mezinárodních studií v kalifornském Monterey, došla k závěru, že Patriot je zmetek. Lewis v článku, napsaném pro www.foreignpolicy.com , říká: "Jsem hluboce skeptický k tomu, že by Patriot byl kdy v boji zastavil balistickou raketu dlouhého doletu." Ale jistě se dobře prodává. Saúdská Arábie dala v roce 2015 za Patrioty přes 5,4 mld. $, Rumunsko v roce 2017 4 mld. $ a v roce 2018 Polsko 4,5 mld. a Turecko 3,5 mld. $.

Zlatá medaile "Co jste to řekl?" (nebo možná lépe "co prosím?"; pozn. překl.) (The Golden "Say What?" Award) má tři vítěze:

* Ministerstvo obrany USA za vyřešení dohody v jemenské občanské válce, dovolující členům al-Káidy - organizaci, která nám přinesla útoky 11. září - se přidat k Saúdům a Spojeným arabským emirátům (UAE) v boji proti Hútíům (povstalecká šíitská skupina Ansar Allah, operující na západě Jemenu, Saúdy označená za "teroristy"; pozn. překl.). Podle agentury Associated Press zatímco Saúdové tvrdí, že jejich síly vyhánějí al-Káidu z měst, ve skutečnosti bylo členům této teroristické organizace dovoleno odejít se zbraněmi a nakradenými penězi. Volný průchod jim zajistily americké drony. Možná se zeptáte Proč? Protože Hútíové jsou podporovaní Íránem.

* Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty za financování řady rasistických a islamofobních útoků na nově zvolené členy Muslimského kongresu Ilhana Omara a Rashida Tlaiba (Demokratická strana) proto, že monarchie Zálivu je oba obviňuje, že jsou členy Muslimského bratrstva. Nejsou, ale jsou kritičtí vůči absolutistickým monarchům Perského zálivu a jsou proti Saudy iniciované války v Jemenu.

* Izrael za prodej zbraní rasistickému a antisemitskému ukrajinskému praporu Azov. Členové této bojůvky se chlubí izraelskými puškami Tavor, základní zbraní izraelských zvláštních jednotek. Tavor vyrábí v licenci izraelský zbrojní průmysl. Velitel jednotky, ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov, se setkal s izraelským ministrem vnitra Aryehem Derim vloni, aby prodiskutovali "plodnou spolupráci". Zakladatel Azova Anrij Biletský, teď poslanec ukrajinského parlamentu, říká, že jeho posláním je obnovit čest bílé rasy a že vede křížovou výpravu proti Semity vedeným untermenschen, podlidem.

Titul "Modrák" (The Blue Meanie Award) ministru zahraničí USA Miku Pompeovi za blokování dodávek léčiv do KLDR. (Modráci, v orig. The Blue Meanies, jsou nepřátelé lidstva v kdysi známém kresleném filmu Beatles "Žlutá ponorka"; pozn. překl.) Byly zadrženy léky proti malárii a tuberkulóze, chirurgické vybavení a sójové mléko, určené pro střediska péče o děti a sirotčince. Podle OSN není účelem sankcí, aby měly nepříznivé humanitární dopady na severokorejské obyvatelstvo. Postoj USA přišel po kritice ze strany Švédska, Francie, Británie, Kanady a Mezinárodního červeného kříže.

Cenu "Ztratila Mařenka ovečku" (The Little Bo Peep [has lost her sheep] Award) Pentagonu za nedávný audit, ukazující, že není zaúčtováno přibližně 21 bil. (!) $. Podíl na tomto ocenění mají letecké síly (U. S. Air Force) za ztrátu bedny granátů, jež patrně vypadla z Humvee (vojenského terénního vozidla) v Severní Dakotě. Air Forces říká, že nemohou vybuchnout bez rozbušky. Dobře. Co tak asi může být na granátech špatného?

Na památku Dr. Victora Sidela, zakládajícího člena organizace Lékaři za společenskou zodpovědnost, a mezinárodní organizaci Lékaři k zabránění jaderné válce. Sidel, společně s Dr. Barrym S. Levym, napsal několik významných knih, mezi nimi Válka a zdraví veřejnosti (War and Public Health) a Společenská spravedlnost a zdraví veřejnosti (Social Justice and Public Health). V roce 1986 byl zatčen, a s ním i astronom Carl Sagan, na nevadské jaderné střelnici Mercury. Jednou řekl: "Výdaje za celosvětové půldenní zbrojení by uhradily úplnou imunitu všech dětí světa proti běžným infekčním nemocem."

Dispatches From The Edge, 1. ledna 2019

Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .