header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Dopis z Havany

Komunistická strana Irska má anti-imperialismus ve své DNA a trvale podporuje Kubánce v boji proti americké agresi. Letos (rok 2019), navzdory desetiletím americké imperialistické ekonomické blokádě, Kubánci v drtivé většině podpořili novou ústavu, jež potvrzuje, že "Kuba je socialistický stát" a "bude rozvíjet vytvoření komunistické společnosti".

Právě to zřejmě způsobilo, že Trumpova vláda ještě více utužila ekonomickou blokádu. Rejdařské společnosti napojené na Ameriku přestaly přistávat na Kubě; finanční částky, jež zasílají Kubánci, žijící ve Spojených státech, svým rodinám na Kubě, byly omezeny; americké letecké linky mají zakázáno přistávat na všech kubánských letištích kromě havanského; američtí turisté jsou blokovaní americkými nařízeními; na členy kubánské vlády jsou uvaleny sankce; a v poslední době došlo k pokusům vlády USA přesvědčovat, vydírat a zastrašovat amerických tankerů, aby zrušili dodávky na Kubu. 

 

Většinu z toho vedl ultrapravicový člen Republikánské strany Marco Rubio, který, jak se zdá, stojí plně za Trumpem, když dojde na kubánskou politiku.

Zatím letos Valné shromáždění OSN opět odsoudilo americkou ekonomickou blokádu Kuby, když pro blokádu hlasovaly jen Spojené státy, Izrael a Brazílie; nicméně Kubánci i nadále trpí omezeními, jež přináší.

Nezbývá než uznat, že Kuba je v centru americké imperialistické honby za potvrzením hegemonie USA v Latinské Americe. Vláda USA otevřeně vyhlásila záměr svrhnout vlády Kuby, Venezuely a Nicaragui. Podpořila pronásledování pokrokových předáků Dilmy a Luly brazilskou vládou, rasistický a fašistický puč v Bolívii a úsporná opatření a represe, jež provádějí pravicové vlády Ekvádoru a Chile. Postaví se proti jakýmkoli pokusům Uruguaye a Argentiny zavádět pokrokovou politiku, jež překáží zájmům USA.

Tady je mnoho Kubánců přesvědčeno, že bolivijský prezident Evo Morales udělal vážnou strategickou chybu, když rezignoval a odešel do exilu, "aby zabránil krveprolití". Výsledek byl zcela opačný, zanechal své stoupence bez vůdce a pod náporem rasistického, fašistického násilí, rozpoutaného pravicovým pučem. Stejná Spojenými státy podporovaná pravicová taktika byla zkoušená ve Venezuele a Nicaragui, ale vedení těchto zemí zůstalo pevné a odolalo. S fašistickým násilím, podporovaným Spojenými státy, nemůžete vyjednávat nikdy.

V tomto kontextu zůstává solidární podpora Kuby nezbytností. Nová Skupina na podporu Kuby v Belfastu prosperuje a účinně pracuje. Její vedení je voleno členy a každoročně se jim zpovídá. Právě to je model, jaký potřebujeme po celém Irsku.

Kubánská společnost, navzdory imperialistické hrozbě ze strany USA, zůstává klidná a odhodlaná. Nově zvolené Národní shromáždění (Parlament) a prezident Díaz-Canel budou i nadále vzdorovat všem pokusům o svržení kubánského socialistického systému. Jak říká zdejší populární fráze: "Aquí, no se rinde nadie!" Tady nikdo nic nevzdává!

Paul Patrick, KS Irska, 2. prosince 2019

Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .