header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Názor komunisty

Uvádíme dopis dlouholetého komunisty, člena KSČM, veterána hnutí, v kterém zdůvodňuje své rozhodnutí nevolit v nadcházejících volbách do unijního parlamentu. Přestože tento názor není ojedinělý, není vyslyšen, a tak poskytujeme prostor. Poznámka redakce

Proč nejdu volit kandidátku v čele s Kateřinou Konečnou?

Nejde jen o osoby umístěné na volitelných místech kandidátky, ale hlavně o program. Před 15 lety se ve straně vedla diskuse, jak se postavit k otázce vstupu ČR do EU. Převážná většina členů strany se vyjádřila negativně, pak zde bylo tzv. "měkké ne" a menšina byla pro ano, i když měla na své straně výrazné postavy tehdejšího stranického vedení.

 

Co se stalo se stranou, která byla většinově proti vstupu do EU? Postupně ono ANO začalo ovládat postoje strany vůči EU, začalo realizovat politiku v rozporu s většinovým názorem ve straně.

V posledních několika volbách KSČM výrazně ztratila hlasy. V krajských, komunálních a hlavně ve volbách do Poslanecké sněmovny. Ty poslední výsledky vyvolaly velkou bouři už i ve straně. Musel být svolán mimořádný sjezd. Volba předsedy ukázala rozdělení strany na téměř rovnocenné celky.

Nebudu analyzovat mechanismy nakloněné vítězství Vojtěcha Filipa, nemluvě o nepokryté podpoře prezidenta republiky. Právě tato fakta by měla vítěze vést k tomu, aby zvážil jak udržet jednotu strany při jejím názorovém rozdělení. Výsledek? Vítěz bere vše. Názory té "menšiny" jejíž zástupci volili Josefa Skálu, nejsou brány v potaz.

A teď se tu prosí a skuhrá, abychom podpořili kandidátku a program, který absolutně nezohlednil výše uvedenou skutečnost. Domníváte se, že jsem nesvéprávné stádo, které zase uposlechne, aby zajistilo posty a peníze těm, kteří naše názory nepovažují za hodno braní na vědomí?

Pro komunisty je typická disciplinovanost, vědomí důležitosti jednoty, ale ne slepá disciplinovanost a ne jednota pro jednotu. Takový přístup a takový stav ve straně nás přivedl k historické porážce v listopadu 1989, a pokud se tomu se vší rázností nevzepřeme právě teď, sté výročí existence komunistické strany oslavíme už jen jako jednotlivci.

PhDr. Vladimír Klofáč - ortopedický obuvník


KSM k tématu voleb do EP

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .