header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rozhovor se zástupcem KSM-Brno Jiskra s. Ševčíkem

"Klub KSM Jiskra začala dle svého pracovního plánu vydávat regionální oběžník „Zítřek“, dále pak bylo vydáno CD revolučních písní „Best of KSM“. V současné době připravujeme vlastní internetové stránky, reedici „Komunistického manifestu“ a výrobu a distribuci nových triček – tentokrát s logem KSM. Dále pak plánujeme permanentní výlepové kampaně, zaměřené především na mladé pracující, studenty a nezaměstnané."

R.: Poslední ÚR KSM vzala na vědomí rozdělení brněnského klubu na dva: KSM Jiskra a KSM Pro Brno. Proč jste se vlastně rozdělili?

O.: Bývalý klub KSM-Brno se z technických důvodů a potřeby větší efektivity práce reorganizoval na dva samostatné kluby. Nadále ale máme společný informační výbor, pomocí kterého koordinujeme svoji spolupráci. Ačkoliv na svých vlastních projektech a aktivitách budeme pracovat každý zvlášť, tak na společných celobrněnských akcích budeme vystupovat nadále jednotně. A samozřejmě se chceme o to více aktivněji angažovat na centrálně plánovaných akcích KSM.

R.: Jaké aktivity vyvíjíte a co váš klub chystá za akce?

O.: Klub KSM Jiskra začala dle svého pracovního plánu vydávat regionální oběžník „Zítřek“, dále pak bylo vydáno CD revolučních písní „Best of KSM“. V současné době připravujeme vlastní internetové stránky, reedici „Komunistického manifestu“ a výrobu a distribuci nových triček – tentokrát s logem KSM. Dále pak plánujeme permanentní výlepové kampaně, zaměřené především na mladé pracující, studenty a nezaměstnané. Tzn. konkrétně na skupiny obyvatelstva, které jsou v současné době nejvíce vystaveny dopadům asociální politiky politiky polistopadových vlád.

R.: Zůstaňme chvíli u názvu vašeho klubu, proč jste si zrovna vybrali název „Jiskra“? A také jsem zaslechl, že máte ve znaku sovu?

O.: Tak to vezmeme postupně. Název „Jiskra“ nás jednak odkazuje na ilegální bolševický časopis vydávaný V. I. Leninem a současně má symbolicky vyjádřit fakt, že z jiskry vzejde plamen. A sova? Sova je již od starověkého Řecka symbolem moudrosti a vzdělanosti. Jen bych tě trochu poopravil. Nejedná se totiž o sovu, ale o Výra velikého – latinsky Bubo bubo.

R.: No to jsem samozřejmě věděl, jen jsem tě tak zkoušel. (Doufám alespoň, že mi čtenáři to MP uvěří.) Ale abychom se vrátili k interwiev. Na ÚR jsme se dozvěděli, a zmínil jsi to již v úvodu mých vlezlých dotazů, že vydáváte vlastní regionální tiskovinu. Co vás vlastně v Brně vedlo k vydávání „Zítřku“, jaký je cíl jeho vydávání?

O.: Mladá pravda je sice skvělý časopis, avšak kvůli většímu počtu stránek je problém s jejím namnožením ve větším počtu. „Zítřek“, který zabírá jeden list A4 můžeme naproti tomu kopírovat bez větších problémů a taktéž ho tisknout ve větším nákladu. Dalším důvodem vydávání „Zítřku“ je to, že MP je zaměřena jak pro členy, tak nečleny KSM a my se chceme orientovat hlavně na naše nečleny. Cíl Zítřku je tudíž zejména regionálně propagační a osvětový, tj. je určen pro širší zejm. mladou veřejnost, k níž se většinou MP, už kvůli svému omezenému množství, nedostane.

R.: Když už jsme u toho vysvětlování, zajímalo by mě, proč jste zvolili název časopisu „Zítřek“? Mohl bys to ve zkratce vysvětlit? On si to tedy každý asi domyslí, ale pro pořádek.

O.: Jistě. „Zítřek“ symbolizuje budoucnost, která dnešní mladé čeká. My chceme, aby tato budoucnost byla světlá. A doufáme, ne, my víme, že pravda, pravda zvítězí!

R.: Jak to plánujete dále, měl by být „Zítřek“ zaměřen spíše monotematicky nebo bude obsahovat soubor různorodých aktualit?

O.: Vlastně obé. „Zítřek“ je koncipován jako tiskovina adaptující se na dané podmínky ve společnosti. Tzn., že články budou různorodé, ale vyžádá-li si to aktuální situace, může být nějaké to číslo i monotematicky zaměřeno. Např. před volbami či při jiných výjimečně důležitých událostech.

Za rozhovor poděkoval RED

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .