header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kolik jsme v roce 2004 utratili za zbraně?

Málokdo z nás ví nebo si uvědomuje, jak obrovské finance svět platí za zbraně. O to víc šokující je údaj o tom, že vojenské výdaje ve světě v loňském roce poprvé v historii překročily 1 bilion USD. Toto číslo toho moc neřekne, proto jinak - každý člověk na zemi (včetně dětí) by tak v průměru zaplatil 162 USD (tzn. asi 4000 korun). Tyto údaje uvedla ročenka Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

Podle tohoto mezinárodně uznávaného ústavu zabývajícího se studiemi na téma válečných konfliktů a míru se v roce 2004 celosvětové výdaje na zbrojení zvýšily oproti předcházejícímu roku o osm procent a dosáhly 1,035 bilionu dolarů. Pro porovnání - rok předtím, tzn. v roce 2003 činily 956 miliard USD. Historicky nejvyšší výdaje na zbraně byly zaznamenány v letech 1987 a 1988, kdy vrcholila studená válka.
Největší podíl na výdajích na zbrojení měly jako v předchozích letech Spojené státy americké, které vydaly na válečné účely skoro polovinu (přesněji 47 %) z celkových světových výdajů na zbrojení. Podepsalo se na tom hlavně nesmírné úsilí zvítězit v globální válce proti terorismu a zejména pak vojenské operace v Iráku a v Afghánistánu. Podle SIPRI jen v letech 2002 až 2004 si tyto aktivity vyžádaly asi 238 miliard dolarů. To je více, než kolik na zbraně vydal celý rozvojový svět včetně Číny. V první pětici zemí, které utrácejí za zbraně nejvíce, jsou kromě USA také Velká Británie, Francie, Japonsko a Čína. Tyto státy utratily 64 procent z celkových světových vojenských výdajů. Přirozeně, že z nebývalého a rostoucího zájmu o zbraně těží kdo jiný, než zbrojní firmy.
Stovce těch největších stoupá v posledních letech obrat zhruba o 25 procent ročně. A ještě jedno porovnání - obrat této stovky hlavních zbrojních firem se rovná hrubému domácímu produktu 61 nejchudších zemí ve světě, uvádí SIPRI. No comment.

Převzato z:http://www.atmonline.cz/news/2005/cerven/130605b.htm

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .