header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nahnědlý "antifašismus" v ulicích Brna

Otevřené projevy nacionalismu, xenofobie, ale také přímo podpora fašismu a nacionalismu je něco, co se jasně pojí s režimem, kde vládne buržoazie. Brno musí snášet několik akcí, které mají návaznost nejen na historii, ale také na přítomnost a budoucnost fašismu.

Ke křísení nacistické zdechliny prostřednictvím historického revizionismu přispívají akce pod hlavičkou "Meeting Brno", ve které exhibují představitelé Sudetoněmeckého Landsmanšaftu spolu s jejich spojenci v české samosprávě a vládě. Většinou se jedná o překroucenou připomínku odsunu německých kolaborantů a zrádců z území Československa krátce po konci druhé světové války, která má sloužit k obžalobě Čechů a Slováků, a vylíčit je jako spoluviníky násilností způsobených rozpoutáním světové války.

 

Druhou, bohužel již tradiční akcí bývá setkání nacionalistů z různých uskupení a jejich zvrácená "oslava" 1. Máje.

I letos byla radnicí Brna povolena procházka příznivců ultrapravice městem. Žijeme přece v "demokracii" a i "fašista" má právo exhibovat. A má také právo na policejní ochranu.

Proti tomuto letošnímu pochodu se opět postavilo mnoho občanů Brna. První protiakcí bylo setkání na Dominikánském náměstí s názvem "Kdo si hraje, nehajluje". Taková demonstrace odporu proti nacionalismu a fašismu je ušlechtilá a hodná podpory. I já jsem na tohle setkání přišel. Bohužel, mé podezření se zcela potvrdilo. Na této akci vystoupily velice kontraverzní osobnosti. Jednou z nich byla Zdena Mašínová, sestra nechvalně známých bratří Mašínů - teroristů, jejichž běsnění zaplatilo životem několik nevinných lidí. Jedním z nejodpornějších činů, který tito bratři spáchali, bylo podřezání bezbranné oběti, strážmistra Honzátka. Podřezat člověka, který je omámen a má za zády svázané ruce, to je praktika hodná skutečných fašistů. Mezi další oběti těchto osob, které většina společnosti oprávněně považuje za vrahy, patří poštovní úředník, příslušník hasičského záchranného sboru a další.

Zdena Mašínová je energický obránce svých bratrů a snaží se jejich trestuhodné počínání legitimizovat. Slova o humanismu z jejich úst zní opravdu podivně.

Dalším z vystupujících byl například Fedor Gál, aktivní bojovník proti socialismu, disident.

Na setkání bylo možné spatřit také vlajky EU, imperialistické instituce, která podporovala fašistický převrat na Ukrajině a má na pomyslné "pažbě" několik "zářezů" za vedení imperialistických válek.

Tito lidé na jednu stranu brojí proti nenávisti a na druhou stranu podporují imperialistické instituce a jejich válečná tažení.

Mnozí z těch, kteří ten den brojili proti fašismu, budou energicky obhajovat zmíněnou akci revanšistů. Je to zkrátka podivná směs, podivné politické hry.

Jediné vím jistě - v socialistickém Československu se na ulicích nehajlovalo, nebyla provolávána rasová ani národnostní nenávist. Za něco takového by se ihned dotyčný potýkal se zákonem. V dnešním kapitalismu, jenž i pan Gál pomáhal restaurovat, mají i fašisté svůj prostor, který jim brání Policie.

Fašismus je jen jednou z politik, které kapitalisté využívají k boji proti lidovému hnutí. Skutečný boj proti fašismu je nemyslitelný bez boje proti kapitalismu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .