header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K Mezinárodnímu dni žen

Mezinárodní den žen. MDŽ. Tři slova a tři písmena, která si většina z nás spojí s muži dávajícími květinu ženám. Toto vyjádření úcty je milé a hezké, avšak prvotní myšlenka tohoto svátku se dnes již pomalu vytrácí z povědomí a i proto je 8. březen ještě stále některými označován za uměle vytvořený komunistický svátek.

Mezinárodní den žen je především odkazem revolučních bojů žen po celém světě za důstojné postavení ve společnosti, za zkrácení pracovní doby, za zákaz dětské práce, zrovnoprávnění mezd a mnohdy i za bezpečný domov. 

 

Neměli bychom však vzdávat hold pouze newyorským švadlenkám, které vyšly do ulic v roce 1908 a přispěly tak ke vzniku MDŽ. Je třeba vyjádřit velký dík jejich současnicím, které v neustávajícím zápase dále pokračují v jejich započatém díle. Je třeba vzdát hold všem matkám, mnohdy samoživitelkám, které ve vykořisťovatelských podmínkách kapitalismu chodí z práce do práce, aby uživily sebe i děti. Boj za důstojné postavení žen totiž zdaleka není u konce. Jsou země, kde jsou ženy ještě stále v podřízené roli. Ale nenechme se mýlit. Ani v takzvaných vyspělých krajinách není mnohdy žena rovnoprávná mužům. Mívají nižší mzdy, jsou znevýhodňovány při přijímání do zaměstnání, při sjednávání pojistného ...

Všem těmto ženám tedy chceme vyjádřit náš obrovský dík. Dík bojovnicím minulým, současným i těm budoucím.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .