header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

13. sjezd KSM: Na obranu Ernesta Che Guevary!

V den 80. výročí Mnichovské zrady, na demonstraci "Přízrak Mnichova se vrací" v Praze, došlo k antikomunistickému zákroku Policie ČR proti členům Komunistického svazu mládeže za prapor s podobiznou latinskoamerického revolucionáře Ernesta Che Guevary. Zasahující policista dokonce připojil poznámku lživě označující Che Guevaru za jednoho "z největších masových vrahů v dějinách".

My, mladí komunisté, se jasně přihlašujeme k odkazu tohoto latinskoamerického revolucionáře, který by oslavil letos své devadesáté narozeniny. Jeho život, jeho myšlení je spojeno s bojem proti imperialismu a vykořisťování a za socialismus v Latinské Americe a v celém světě.

Již od svého mládí, kdy se argentinský lékař Ernesto Guevara vydal na cestu po Latinské Americe, poznal chudobu lidu, stejně jako zásahy severoamerického imperialismu v Bolívii - byl jeho život naplněn vůlí k reálnému osvobození vykořisťovaných a utlačovaných. Jako pravý internacionalista se skupinou kubánských revolucionářů pod vedením Fidela Castra vyplul na lodi Granma na Kubu, načež se zapojil do partyzánského boje v horách Sierra Maestra. V revolučním boji se setkal s důsledky Batistova proimperialistického a diktátorského režimu mezi prostými lidmi, konkretizoval své názory, vedl klíčové boje, které byly součástí vítězného tažení Kubánské revoluce.

Dobytím Havany však úkoly revolucionářů nekončily. Che Guevara se zapojil do práce k nápravě nejhorších sociálních nespravedlností při přípravě pozemkové reformy, při efektivním boji s kontrarevolucí a imperiální intervencí. Jako ministr průmyslu významně přispěl k socialistickým přeměnám a obohatil i teorii socialistické ekonomie. Při svých cestách jako představitel Kubánské revoluce zdůrazňoval internacionalistickou solidaritu a úsilí o spojení bojů protikoloniálních a antiimperialistických s bojem za socialismus. Několik měsíců strávil i v Československu.

V roce 1965 opustil Ernesto Che Guevara Kubu, protože jako internacionalista chtěl pomáhat v bojích v dalších zemích, v Africe a v Latinské Americe. Jeho život skončil v roce 1967 v Bolívii zrádnou vraždou na rozkaz americké CIA, ve spojení s poraženými reakcionáři z Kuby.

Jeho známý obraz se stal z dobrého důvodu symbolem mládeže bojující proti imperialismu a vykořisťování. Přes snahu o komercializaci jeho obrazu, zůstávají jeho boj, práce i myšlení inspirací pro novou generaci revolucionářů.

Komunistický svaz mládeže, který již čelil antikomunistickým zásahům kapitalistické moci, včetně období protiprávního rozpuštění, se nedá zastrašit a vyzdvihuje tradici Ernesta Che Guevary stejně jako dalších revolucionářů. Zásah 30. září 2018 zapadá do utužování represe i v souvislosti s válečným štvaním a není nepodobný vývoji pomnichovské tzv. druhé republiky.

Připojujeme se k prohlášení Světové federace demokratické mládeže k 51. výročí zavraždění Ernesta Che Guevary, které říká:

"V dnešní době, kdy se zintenzivňuje imperialistická agresivita ve snaze přebudovat trhy krví národů, je boj Che majákem pro národy světa. Boj Argentince Che za svobodu Kuby z okovů amerického imperialismu a jeho boj za osvobození Latinské Ameriky i Afriky z pout imperialismu nám ukazují cestu mezinárodní solidarity. Hodnoty Che nás nadále budou vést po obtížné, ale nezbytné a také krásné cestě antiimperialistického boje."

Hasta la victoria siempre! Antikomunismus neprojde!

13. sjezd Komunistického svazu mládeže, z.s.
16. prosince 2018 v Praze

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .