header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Antikomunistický zákrok policie za prapor s Che Guevarou!

V neděli 30. září 2018 Komunistický svaz mládeže (KSM) podpořil několik aktivit k připomenutí 80 let od Mnichovské zrady. Spolu s dalšími se členové KSM zúčastnili i shromáždění "Přízrak Mnichova se vrací", které se konalo v podvečerních hodinách na Václavském náměstí v Praze a pořádaly ho iniciativa Ne základnám, České mírové hnutí, Alternativa zdola a další mírové a protiválečné organizace.

Na této akci vystoupil i zástupce Komunistického svazu mládeže, který zúčastněné seznámil se společným prohlášením české a německé protifašistické mládeže ke zmíněnému 80. výročí Mnichovské zrady. Podobně jako jiné zúčastněné organizace i KSM zde měl svůj prapor, na kterém byla kromě názvu svazu i podobizna slavného latinskoamerického revolucionáře Ernesta Che Guevary.

Po skončení akce přistoupili k členovi KSM, který předtím držel uvedený prapor, příslušníci Policie České republiky. Policista člena legitimoval se zdůvodněním, že je "podezření na spáchání extremistického trestního činu" nesením zmíněného praporu - takový pojem ovšem český právní řád nezná. Následně bylo policistou upřesněno, že měl na mysli "trestný čin schvalování nebo projevu sympatií k hnutí směřující k potlačování práv a svobod." Po dotazu, co je na praporu špatného, přítomný policista lživě prohlásil, že vyobrazená osoba - Ernesto Che Guevara - je "jeden z největších masových vrahů v dějinách". Byly přítomno desítky účastníků demonstrace, kteří se stali svědky této události a proti provokativnímu zákroku policistů hlasitě protestovali.

Komunistický svaz mládeže protestuje proti tomuto politicky motivovanému omezování vyjadřování a shromažďování na veřejném prostranství, které je o to skandálnější, že se stalo na akci věnované 80. výročí Mnichovské zrady a méně než týden před komunálními a senátními volbami. Komunistický svaz mládeže odsuzuje tuto antikomunistickou provokaci a zdůrazňuje, že podobizna Ernesta Che Guevary je jedním ze symbolů celosvětového zápasu za socialismus a komunismus.

Pokusy o antikomunistickou kriminalizaci v České republice nesmí projít!

 

Předsednictvo UR Komunistického svazu mládeže, 30. 9. 2018

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .