header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Svobodný software

Již jednou sem článek o přístupu ke svobodného softwaru. Tenkrát na to nikdo nereagoval, tak jsem se rozhodl ozvat se znovu. Nevím jaká je počítačová gramotnost členské základny KSM, ale doufám, že snad každý ví, že důvod proč počítač vůbec funguje je ten, že obsahuje kromě hardwaru, taky programové vybavení (tzv. software).

A jelikož žijeme v kapitalistickém světe, tak většinou není zadarmo.

My komunisté bychom podle mého názoru neměli přispívat do kasičky těm nejbohatším kapitalistům světa tím, že budeme za jejich software platit. Zároveň bychom ale neměli porušovat zákony (ač jde o zákony buržoazní) a software si pořizovat na černo. Proto jsem se rozhodl uvést několik možností, jak si vybavit potřebným softwarem celý počítač, nezaplatit za to ani korunu a neporušit ani jeden zákon.

Existuje totiž i software, který je vyvíjen stovkami nadšenců po celém světě, kteří se s ostatními dělí o své znalosti a zkušenosti a celou svou práci vykonávají zdarma jen pro svoji radost. Já osobně bych si takhle nějak představoval komunistickou společnost. Tento druh softwaru s nazývá „open source“ (otevřený zdroj). Jedná se o software, který si může kdokoli bezplatně stáhnout z internetu, vypálit na CD a předávat dál a dokonce si jej může i upravit k obrazu svému. Prostě někdo něco vymyslí, další něco přidá a výsledek je nakonec lepší, než kdyby to dělala skupina dobře zaplacených profesionálních programátorů.

Takže pokud si chcete vybavit počítač svobodným softwarem je nejlepší začít u operačního systému. Jakousi vlajkovou lodí open source je Linux. Na začátku 90. let jej vyvinul tehdy vysokoškolský student z Helsink, Linus Torvalds (jeho otec byl známý finský komunista). Ten jej rozeslal po internetu do celého světa a počítačoví nadšenci se vrhli do jeho vylepšování a vývoje. Tak byl položen základní kámen svobodného softwaru.

Dnes má linux již spoustu různých modifikací (tzv. distribuce), které se vyvíjí všude možně po světě (jedna z distribucí Red Flag Linux se vyvíjí v Čínské lidové republice s podporou KS Číny). Pokud nezvládáte cizí jazyky, většina distribucí je přeložena i do češtiny a některé jsou dokonce i českého původu. Pokud nemáte možnost nebo nechcete instalovat linux na svůj pevný disk, je tu i možnost pořídit si tzv. live-distribuci (linux, který běží přímo z CD).

K dalšímu důležitému softwarovému vybavení patří kancelářské aplikace. Většina linuxových distribucí má kancelářské aplikace přímo v základním vybavení. Mezi nejznámější patří Koffice a Gnome Office. Pokud jste nuceni zůstat u operačního systému Windows je dobré pořídit je nejlepší si pořídit kancelářský balík Open Office, který má verzi jak pro linux tak pro Windows . všechny tyto kancelářské balíky mají samozřejmě plnou podporu formátů z Microsoft Office (např. tento článek píšu v Open Office).

Spousta lidí používá svůj počítač hlavně kvůli internetu. Linux má samozřejmě spoustu webových prohlížečů, poštovních programů a dalších internetových aplikací. Pro uživatele MS Windows bych zase připomenul webový prohlížeč Firefox a poštovní program Thunderbird.

Pro linux existuje i spousta dalších aplikací pro práci i pro zábavu a velká většina z nich je samozřejmě zdarma. Proto si myslím, že nám komunistům nic nebrání v tom migrovat na linux a na svobodný software obecně.

 

Zajímavé odkazy na závěr:

Něco o linuxu www.linux.cz

Odkazy na česky mluvící distribuce www.proc.linux.cz

Open Office www.openoffice.cz

Firefox a Thunedrbird www.czilla.cz

Software pro linux www.linuxsoft.cz

Něco o open source www.root.cz

 

Nyo

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .