header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Svou třídu si vybrali

Srpnové dny patří v médiích tradičnímu tématu srpna 1968. To, že v masových sdělovacích prostředcích s drtivou převahou zní pouze interpretace srpnových událostí roku 1968 z buržoazních pozic, to je přirozené. Nikdo soudný by od kapitálu neočekával, že bude glorifikovat vlastní porážku a bude pravdivě informovat o příčinách, průběhu a důsledcích "Pražského jara". Pro třídu buržoazie zkrátka šlo o porážku a okupaci.

Dne 22. srpna 2018 proběhlo hlasování na půdě Poslanecké sněmovny. Předmětem hlasování mělo být tzv. "Uctění památky obětí invaze a okupace v roce 1968" . Antikomunistická pravice má v PS převahu, takový návrh hravě prošel, komunisté by výsledek hlasování ovlivnit nemohli. Při bližším zkoumání ovšem zjistíme, že se nenašel jediný člen parlamentní frakce KSČM, který by se proti takovému hanebnému křivení historie postavil.

Většina poslanců za KSČM se zdržela. Zdržel se například i s. Grospič, který ovšem publikoval článek, ve kterém vyvracel lži, že šlo o okupaci. Při hlasování ale jaksi pozapomněl. Našli se i tři, kteří takový návrh podpořili. Jiří Dolejš, který se chlubí tím, že byl během kontrarevoluce v roce 1989 aktivním likvidátorem socialismu. Jiří Dolejš v těchto dnech na svém twitterovém účtu produkuje hromadu antikomunistických a protiruských příspěvků. Našel další spojence - Leo Luzara a Vladimíra Koníčka. Ti tři hlasovali ve shodě s antikomunisty pro další potupný zákon proti komunistům.

Parlamentní frakce nebyla schopna za celou dobu své existence udělat vůbec nic proti zvrhlému zákonu "O protiprávnosti komunistického režimu" a nyní se ukázalo proč. Většina poslanců se zkrátka buržoaznímu výkladu historie budování socialismu podřizuje nebo s ním souzní, místo toho, aby své místo využívali k podpoře reálných historických zájmů pracujících.

Ne, odtud rozhodně podporu pro věc socialismu nečekejme. Jak víme, bytí utváří vědomí. Jak by si za socialismu tito "soudruzi" přišli na takové teplá místečka, které jim nabídl až kapitalismus, v instituci, kterou už Lenin označoval za žvanírnu?! Inu, každá třída hájí své zájmy a poslanci KSČM si svoji třídu vybrali.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .