header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Mediální pravdy

...Vadí některým voleným zástupcům komunistická strana jako taková, nebo pouze její název, při jehož vyslovení vidí příznačně rudě? Je nasnadě, že případný zákaz názvu „komunistický“ by byl jen prvním krokem ke kriminalizaci strany jako takové. Kdyby se však strana přejmenovala, byli bychom těmi stejnými záhy označeni za kryptokomunisty...

Heslo, jímž se řídil J. Goebbels, tedy že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, lze výmluvně demonstrovat na oblíbeném srovnávání komunistického hnutí s fašistickým, potažmo nacistickým. Jak výmluvná ukázka síly médií. A masírování veřejného mínění pokračuje, stačí shlédnout dokumentární seriál „Ztracená duše národa“. Je samozřejmě třeba se zcela jasně rozejít s případnými přehmaty či bezprávím doby minulé. Avšak takto formulované dokumenty, lépe řečeno jejich autoři, si libují ve vyzdvihování a zdůrazňování zmíněných problémů té doby, pozitiva, a není jich málo, taktně vynechali. Teoreticky vzato by nebyl problém natočit stejně tendenční dokument, v němž by byla současná doba rozcupována na kousky, byť by bylo z hlediska objektivity přinejmenším vhodné zmínit i některé dílčí úspěchy polistopadové éry. Tendenční dokument uveďme v hlavním vysílacím čase, úspěch ve formě změny valné části veřejného mínění by se jistě zanedlouho dostavil, doprovázely-li by se podobné „dokumentární pořady“ patřičnou podporou „nezávislých“ komentátorů v celostátních periodicích apod., tu a tam zmínka, zcela nenápadná, ve zpravodajství, kde se co rozkradlo a zničilo apod. Ano, to by byla určitá možnost, za předpokladu, že bychom takovýto prostor v médiích dostali.

V čem je tedy problém? V manipulovatelnosti s lidmi prostřednictvím médií. Komunisté jakožto hybná síla pokroku společnosti však nemohou postupovat po manipulativních stezkách. Je třeba trpělivé práce s lidmi, vysvětlování co vlastně chceme, uvádění na pravou míru atd., tedy činnosti, které byly a jsou komunistům vlastní. Jedině takto zvolená cesta je z dlouhodobého hlediska správná, neboť i když mnohý člověk je manipulovatelný, není hloupý. Časem sám rozezná rozdíl mezi realitou a plíživou propagandou, byť to někomu trvá až příliš dlouho. Rostoucí počet našich příznivců je toho jasným důkazem. Roste-li nám však počet příznivců, zostřuje se i boj vedený proti nám. To je však důkazem toho, že něco znamenáme. Neboť i negativní publicita je lepší, než publicita žádná.

Jaroslav Petržela

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .