header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

WFTU a OSČMS solidární s propouštěnými ve Vítkovicích

Česká republika: WFTU stojí solidárně za dělníky Vítkovice Power Engineering

Světová odborová federace (WFTU), jež sdružuje přes 92 milionů pracujících z celého světa, stojí solidárně za dělníky a ostatními zaměstnanci továrny Vitkovice Engineering na severní Moravě v České republice, kteří byli vyhozeni nebo sami dali výpověď kvůli nevyplaceným mzdám.

Tak jako ve zbytku Evropy i v České republice čelí pracující následkům kapitalistické krize a zběsilého soutěžení monopolů o zisk. Kapitalisté, kteří se nezdráhají obětovat vydobytá práva pracujících, musí "nabízet" dělnické třídě masivní propouštění, mzdové škrty a nevyplacené příjmy, aby si zachovaly konkurenceschopnost a byly úspěšnější v honbě za ziskem.

Velká třídně orientovaná odborářská rodina WFTU vyjadřuje internacionalistickou solidaritu svým bratrům v České republice a potvrzuje svoji třídní podporu pracujícím, kteří přišli o zaměstnání. Jsme přesvědčeni, že zaměstnanci musí získat nevyplacené mzdy i daňové vyrovnání. Ostře odsuzujeme čin vedení společnosti a vyzýváme české lidové vrstvy, aby ukázaly v praxi svoji solidaritu s pracujícími firmy Vítkovice Power Engineering.

Sekretariát WFTU, Atény, 1. dubna 2018

Prohlášení k propouštění ve Vítkovických strojírnách


Odborové sdružení Čech, Moravy, Slezska vyjadřuje hlubokou solidaritu a účast více jak 550 dělníkům a ostatním zaměstnancům Vítkovických strojíren, kteří  byli propuštěni ze zaměstnání nebo podali sami výpověď z důvodů nevyplacených mezd a ztratili tak své zaměstnání.

Věříme, že se zaměstnanci nakonec domůžou alespoň dlužných mezd a daňového vyrovnání.  V případě Vítkovických strojíren OS ČMS vidí tvrdý konkurenční boj mezi firmami Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka.  Na tento boj však doplácí dělníci a ostatní zaměstnanci.

Jde o učebnicový případ kapitalismu kdy v honbě za soukromovlastnickým ziskem maskovaným důvody udržení konkurenceschopnosti  je obětováno udržení výroby a zájmy zaměstnanců.  Ukazuje se, že ani období relativní konjunktury není žádnou zárukou trvalých jistot základních zaměstnaneckých práv.  

OS ČMS takovýto postup ze strany vedení firmy odsuzuje a stojí na straně zaměstnanců.

V Praze dne 29. března 2018.

Stanislav Grospič

předseda OS ČMS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .